Senát hradecké univerzity zvolil rektorkou Jaroslavu Mikuleckou

Stávající rektorka Univerzity Hradec Králové Jaroslava Mikulecká by měla vést tuto školu také v letech 2005 až 2008. V tajné volbě o tom dnes rozhodli členové akademického senátu školy, pro Mikuleckou hlasovalo deset z celkem 16 členů. Mikuleckou by měl do funkce do konce letošního června jmenovat prezident Václav Klaus.

    Mikulecká o místo rektorky bojovala s Ivanem Hruškou z ústavu filozofie, politologie a společenských věd a s Antonínem Slabým z katedry informatiky a kvantitativních metod, který zastává i funkci prorektora pro tvůrčí činnost a vnější vztahy univerzity. "Na první místo bych dala oživení vědecké činnosti na univerzitě, ta je zásadní pro rozvoj univerzity do budoucna... Druhým velkým cílem je postavit budovu fakulty informatiky a managementu v areálu Na soutoku," řekla po svém zvolení novinářům
rektorka. Stavba nové budovy by měla začít již letos, náklady se pohybují kolem 400 milionů korun.
    Hradecká univerzita již několik let usiluje o vznik třetí fakulty, Mikulecká věří, že letos žádost uspěje. "Nyní byl předložen návrh na vznik Fakulty humanitních studií Univerzity Hradec Králové, záleží na rozhodnutí akreditační komise," uvedla.
    Akademický senát zvolil Mikuleckou již v dubnu 2002, poté co hradecká univerzita byla několik měsíců bez rektora. Rektoru Pavlu Cyrusovi totiž skončilo funkční období a akademickým senátem zvoleného rektora Petera Mikuleckého odmítl prezident Václav Havel jmenovat. Mikulecký, který je manželem zvolené rektorky, na funkci rektora školy rezignoval poté, co obdržel pozitivní lustrační osvědčení. Mikulecká po svém zvolení v roce 2002 řekla, že její muž očistí své jméno u soudu. "Naše soudy pracují velice dlouho, žaloba je u soudu třetím rokem," řekla dnes Mikulecká.
    Volby absolvoval v polovině února také Akademický senát Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové, který zvolil novým děkanem fakulty čtyřiapadesátiletého Vladimíra Jehličku. Ten by měl v červnu nahradit ve funkci dosavadního děkana Vladimíra Wolfa.
    Univerzita Hradec Králové vznikla v roce 2000 z Vysoké školy pedagogické, nyní má dvě fakulty a usiluje o vznik třetí. Školu navštěvuje zhruba 6000 studentů. Univerzita sídlí v několika objektech rozmístěných po městě.
   

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
25.2.2005 19:50
fizzy (neregistrovaný)
Náklady se pohybují kolem 400.000 korun? To je za hubičku.. :-D
2.3.2005 15:20
Ing.Ivan Fanderlik,PhD. (neregistrovaný)
Bez vzdělání se neobejdeme
To snad pan V.Klaus nemyslel vážně

Když jsem si dne 1.3.2005 přečetl v MF DNES,že pan V.Klaus na Pedagogické fakultě v Hradci Králové prohlásil,cituji:,,zvyšování počtu fakult a studentů hodnotím jako scestné“(kvalita by měla převažovat nad kvantitou) a že v případě čísel o počtech uchazečů je škola falešně informována,nechtělo se mě věřit.
Na příkladu Republiky Irsko lze demonstrovat vliv růstu vzdělanosti(včetně preferencí vědy a výzkumu) a podpory malého a středního podnikání na zcela extrémní vzrůst ekonomiky,životní úrovně a snížení nezaměstnanosti.To se v průběhu 10ti let státních priorit v uvedených oborech podařilo realizovat tomuto malému a relativně chudému národu,původně zaměřenému z větší části na zemědělskou výrobu.Takže když se chce,tak to jde,pouze řídit a rozhodovat musí odborníci; dále je nutné nově definovat státní priority,tedy růst vzdělanosti,vědu a výzkum,podporu malého a středního podnikání.
Stejně,jak je tomu na celém světě,nelze jednoznačně odsoudit výběr školného.Každý má podle Ústavy právo na vzdělání,takže když se na školu nedostane klasickým výběrovým řízením,proč by si vzdělání nemohl zaplatit.
Závěrem připomínám,že s postupem času se bude význam REGIONÁLNÍCH VYSOKÝCH ŠKOL stále zvyšovat a občané regionů tak nebudou v případě vzdělávání závislí pouze např.na vysokých školách v Praze.Proto čím více bude k dispozici fakult(specializací)s vysoce kvalitními pedagogy a současně i studijních míst,tím rychlejší bude růst vzdělanosti a bohatosti společnosti.To by snad pan V.Klaus mohl vědět.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme