Sbor Boni Pueri se otřásá v základech

Světoznámý chlapecký pěvecký sbor Boni Pueri z Hradce Králové prochází v současných měsících krizí. Ta minulý týden vyvrcholila odchodem zkušeného sbormistra Jakuba Martince. Ten po několika letech práce se sborem ukončil spolupráci a od sboru odešel. Mezi prvními zájemci, kteří by měli Martince nahradit, jsou i známí sbormistři ze zahraničí.

„Kolega Martinec byl zkušený sbormistr, a proto hledáme adekvátní náhradu. Předpokládáme, že nový sbormistr ještě zvýší uměleckou prestiž tělesa,“ uvedl ředitel a umělecký vedoucí souboru Pavel Horák, který zároveň poděkoval Martincovi za dlouholetou spolupráci. Podle našich informací z důvěryhodného zdroje jsou za odchodem Martince již delší dobu trvající názorové a profesní neshody mezi ním a Horákem. Martinec přitom není první, kdo světoznámé hudební těleso opustil. Tento měsíc z Boni Pueri odešel klavírista a spolu s Martincem odchází i produkční, který již dříve se sborem výrazně omezil spolupráci. Za zásadní pak lze považovat i odchod zhruba čtyř desítek chlapců, kteří zpívali v koncertní skupině Jakuba Martince. Podle našich informací má vzniknout nový sbor, do kterého tito chlapci přestoupí a ve kterém by měl působit i Martinec.
Královéhradecký chlapecký sbor Boni Pueri byl založen v roce 1982 a postupně se zařadil mezi významná evropská hudební tělesa. Dvěstěpadesátičlenný sbor dosud absolvoval více než 2500 samostatných koncertů po celé Evropě, Americe a Asii, vydal čtrnáct vlastních nahrávek a na dalších dvaceti se podílel. Boni Pueri účinkovali po boku význačných umělců (José Carreras, Bobby McFerrin), natáčí pro televizi a rozhlas a spolupracují s význačnými soubory a orchestry po celém světě.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
20.10.2010 12:21
M. Král  (Nováček)
Dobrý den! Jako hudebník, který se za svůj život setkal s panem Martincem, bych rád k tomuto článku přidal svůj názor.

Z hudebního hlediska panu Martincovi jako sbormistrovi není moc co vytýkat. Co se ale jeho osobnosti týká, tak se domnívám, že pan Martinec je pouze velký egoista, který se nedokáže přenést přes to, že bez vzdělání (jako pouhý maturant, tudíž amatér) nemůže nikdy překonat tak velkého umělce, kterým je pan doktor Horák. To ho podle mě vedlo k jeho odchodu.

Pokud má ale vzniknout nový sbor s chlapci přestupujícími z Boni pueri, tak se mi to spíše zdá od Martince jako velmi podlý čin. Martinec je sice dobrý sbormistr, ale jinak nemá absolutně žádné zkušenosti s vedením hudebního tělesa. To se mi z jeho strany jeví jako hazard s důvěrou dětí a jejich rodičů. Martinec totiž vždy byl zkušeným a přesvědčivým manipulátorem.

Jak jsem se dnes dočetl, nástupcem Martince je aktuální dirigentská špička - Marek Štryncl. Proto si dovolím nesouhlasit s titulkem vašeho článku. Co se totiž hudební kvality týče, tak každý hudebník ví, že Martinec (sbormistr regionálních rozměrů) nemůže sahat této české špičce ani po kotníky. Tudíž se domnívám, že by to mělo být veřejně prezentováno jako vzestup již tak kvalitního tělesa.

Závěrem si dovolím vyslovit mou maximální podporu panu doktoru Horákovi. Vím, že je to nejen skvělý umělec, ale i kvalitní člověk. Doufám, že se nenechá zviklat jakýmikoli pokusy o pošpinění jeho jména. Držím mu palce a v budoucnu přeji Boni pueri hodně úspěchu.

M. Král

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme