Samostatnost Březhradu bude znovu řešit krajský soud

Ústavní soud vrátil zpět do Hradce Králové kauzu březhradského referenda. Vyhověl tak přípravnému výboru. Ten chce, aby se místní obyvatelé mohli vyslovit k odtržení městské části. Referendum ale už dříve Krajský soud odmítl.

Podle současné úpravy zákona musí mít místní část, která usiluje o samostatnost, nejméně tisíc obyvatel. To podle názoru Krajského soudu Březhrad nesplňuje. Přípravnému výboru proto soud v žalobě nevyhověl a hradecký Magistrát žádné hlasování nevypsal. Nyní ale Ústavní soud věc vrátil do Hradce k novému projednání. Ve svém zdůvodnění píše, že město do počtu obyvatel Březhradu nezapočítalo cizince trvale zde přihlášené k pobytu. „Teprve na základě těchto zjištění může učinit závěr o splnění či nesplnění podmínky počtu občanů,“ řekl Hradeckému deníku soudce zpravodaj Miloslav Výborný.
Březhradští usilují o samostatnost už několik let. Vadí jim přístup radnice, opakované snahy o umístění průmyslových podniků do této městské části, malé investice i špatná dopravní obslužnost. Podle zástupců přípravného výboru referenda by se Březhrad jako samostatná obec měl lépe. Vlnu nespokojenosti v poslední době rozvířily odepsané zdroje pitné vody a především hradecká podpora výstavby soukromého velkoskladu.
Právě kvůli malému počtu obyvatel Březhradu rozhodl hradecký Magistrát, že volání po referendu nevyslyší. Krajský soud se pak k tomuto názoru připojil. Rozhodnutí Ústavního soudu je pro nespokojené občany novou nadějí. „Trváme na referendu, s hradeckou radnicí stále nemůžeme najít společnou řeč,“ řekla Deníku předsedkyně občanského sdružení Zdravý a bezpečný Březhrad Dana Pavlíčková.
Zda Březhrad splní zákonnou podmínku a dosáhne na tisícovou hranici počtu obyvatel, zatím nikdo nedokáže odhadnout. Předseda Komise místní samosprávy Dušan Ferčák šanci vidí. Podle něj zde žije kolem tisíce lidí. Hradecký Magistrát je už opatrnější. „Budeme muset vyčkat rozhodnutí krajského soudu, který určí další postup. Z evidence obyvatel vyplývá, že občané jiných členských států EU, kteří mají trvalé bydliště v Březhradě, jsou pouze dva,“ popsal další kroky Hradeckému deníku mluvčí radnice Václav Svoboda. Podle statistiky by nyní měl mít Březhrad 895 obyvatel české národnosti.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme