Štítky: | Kraj | oslavy | sametová revoluce | výročí |

Sametovou revoluci v Hradci připomene zeď z krabic, koncerty, průvod a nově pojmenované náměstí po Václavu Havlovi

Program oslav bude bohatý.
Program oslav bude bohatý. | autor: Královéhradecký kraj

Letos si budeme připomínat 30 let od Sametové revoluce. Královéhradecký kraj společně s městem Hradec Králové, Univerzitou Hradec Králové a neziskovou organizací Post Bellum se rozhodl uspořádat několik koncertů, výstav či divadelních představení. Bude se stavět papírová zeď a pojmenovávat náměstí. Šňůru událostí završí akce s názvem Cesta ke svobodě 16. listopadu.

„Listopad 1989 připomínáme nejen generaci, která listopadové události zažila, ale především nejmladší generaci, která tyto události zná spíše jen z učebnic. Je zcela zásadní si pozitiva demokracie připomínat, ale zároveň je ochraňovat,“ vyzdvihnul důležitost připomenutí sametové revoluce hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán.

David Koller a divadlo Semafor

Do programu v budově hradecké filharmonie je v rámci výročí sametové revoluce zařazený akustický koncert Davida Kollera či tematické představení divadla Semafor Začalo to Vestpocketkou. Samotný orchestr Filharmonie Hradec Králové má na 13. listopadu naplánovaný slavnostní koncert Třicet let svobody. V divadle Drak budou moci lidé vidět vystoupení Vladimíra Merty nebo premiéru inscenace On The Road na motivy Jacka Kerouaca. Klicperovo divadlo vedle tradičního happeningu přímo v den 17. listopadu uvede divadelní představení Dopisy Olze v podání hostujícího pražského Divadla v Dlouhé.

„Sametová revoluce představuje zásadní historický milník novodobých dějin, který neznamená jen možnost svobodně volit, ale také odpovědnost za své činy, historii a budoucnost. Mnozí z nás období totality nezažili, nebo zapomínají na všechny změny a výhody, které sebou změna režimu přinesla. A právě proto nezapomínejme na minulost,“ řekl ředitel Paměti národa Východní Čechy Tomáš Heller a dodal, že v rámci východních Čech se zapojilo do kampaně 'Nezapomeňme' celkem pět měst – Hradec Králové, Pardubice, Hořice, Broumov a Vysoké Mýto.

Hradec bude mít náměstí Václava Havla

„Je mi velkou ctí, že se Univerzita Hradec Králové k tak významnému výročí postavila tímto způsobem. Studenti byli vždy katalyzátory významných historických událostí a byli to právě studenti, kteří ke změně poměrů v naší zemi zásadním způsobem přispěli i v listopadu 1989. I proto si myslím, že je zcela na místě, aby centrum vzdělanosti, tedy univerzitní kampus Na Soutoku, neslo jméno Václava Havla. Je to symbolický dík dnešních studentů jejich předchůdcům a kolegům, kteří obětovali mnohé v boji za demokracii,“ řekl rektor Univerzity Hradec Králové Kamil Kuča.

Pojmenování části univerzitního kampusu na náměstí Václava Havla proběhne 16. listopadu od 16.30 hodin. Kulturním programem v kampusu začíná společný projekt Cesta ke svobodě, který vyvrcholí v 18 hodin na Pivovarském náměstí, kam se návštěvníci přesunou v průvodu se zapálenými svíčkami za oběti totalitního režimu.

O den později, tedy v neděli 17. listopadu, se Univerzita Hradec Králové společně s Muzeem východních Čech v Hradci Králové a centrem podpory uměleckých aktivit Impuls HK zapojuje do rekonstrukce stavby papírové zdi, která v roce 1989 vyrostla na protest minulému režimu na dnešním Ulrichově náměstí. Papírové krabice se vzkazy, dobovými hesly apod. mohou lidé na Ulrichovo náměstí nosit už od 11. listopadu. Vyvrcholení stavby spojené s komponovaným programem včetně koncertu a workshopů na návštěvníky čeká od 14 hodin.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Vrbenského kasárna získala další dotaci. Zrekonstruována by měla být v roce 2025

Královéhradecký kraj získal dotaci na rekonstrukci Vrbenského kasáren v Hradci Králové ve výši 245 milionů korun, a to na energeticky účinnou revitalizaci brownfieldů z Národního programu obnovy. Jde o čtvrtou a zároveň poslední část finanční podpory, o kterou se kraj ucházel z…
Čtěte více

Divadla, filharmonie i archeopark dostanou od kraje finance na provoz

Radní Královéhradeckého kraje schválili poskytnutí finančních prostředků pro čtyři obecně prospěšné společnosti působící v kulturní oblasti v regionu. Jedná se o Klicperovo divadlo v Hradci Králové, Filharmonii Hradec Králové, Divadlo Drak a Archeopark Všestary. Těmto…
Čtěte více

Budoucí centrum ve Vrbenkách bude laboratoří nápadů. Muzeum chce víc komunikovat s veřejností

Zchátralá Vrbenského kasárna by se měla proměnit v unikátní kulturně kreativní centrum, které bude z regionálního i nadregionálního pohledu výjimečné. Královéhradecký kraj chce jejich rekonstrukci financovat také pomocí dotace z Národního plánu obnovy. Z výzvy na Rozvoj…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme