Štítky: | vlaky | české dráhy | výluky |

Rychlost 160 kilometrů v hodině naberou vlaky do Hradce už v listopadu

Modernizace prvního úseku trati se blíží k závěru
Modernizace prvního úseku trati se blíží k závěru | autor: hradeckralove.cz

Cestující jezdící z Hradce Králové do Pardubic vlakem čekají během měsíce září další výluky na trati. Dělníci tu budou pokračovat v budování druhé koleje trati v úseku od Opatovic nad Labem do Stéblové. Zdvoukolejnění by stavbaři měli dokončit již během letošního podzimu, poté budou moci vlaky v úseku jezdit rychlostí až 160 kilometrů za hodinu a o několik minut se díky tomu zkrátí cesta.

Cestování se zkrátí o několik minut

Práce na zdvoukolejnění trati v úseku od Opatovic nad Labem do Stéblové se pomalu blíží ke konci. Provoz na obou kolejích má být zahájen už 31. října. „Drobné stavební práce budou pokračovat až do konce listopadu, ale už bez vlivu na dopravu. Na stavbě zbývá dokončit podchod v obci Čeperka a Pohřebačka, dále rekonstrukci mostů a trakčního vedení na první koleji,“ uvedl pro idnes.cz mluvčí Správy železniční dopravní cesty Marek Illiaš. Cestování by se po dokončení úseku mělo zrychlit, vlaky by mohly v místě dosahovat rychlosti až 160 kilometrů za hodinu.

Zvýšení rychlosti se do jízdních řádů promítne zkrácením cesty o několik minut. „V novém jízdním řádu se počítá s jízdní dobou spěšných vlaků mezi krajskými městy 17 minut, osobní pojedou 21 minut," uvedla pro Hradecký deník tisková mluvčí Českých drah Kateřina Šubová. V současné době vlaky trasu mezi Hradcem Králové a Pardubicemi zvládají za 23 až 35 minut podle toho, zda jde o rychlík, osobní či spěšný vlak.

Na cestující čekají noční výluky

Kvůli modernizaci trati jsou na měsíc září naplánované další výluky. Tentokrá půjde naštěstí jen o noční změny v jízdních řádech. V době od 8. do 11. září a také 23. září budou mezi půlnocí a časem 4:20 osobní vlaky nahrazeny autobusovou dopravou. Dne 12. až 13. září je tato výluka naplánována od půlnoci do 5:25 hodin. Předpokládané zpoždění náhradní dopravy může dosáhnout až patnáct minut.

Stavba druhé koleje mezi Stéblovou a Opatovicemi probíhá od června 2014 a vyjde na necelou jednu miliardu korun. Na osmikilometrový úsek by v budoucnu měla navázat modernizace tratě ve směru na Hradec Králové i na Pardubice. Po dobu výstavby projíždějí vlaky modernizovaných úsekem sníženou rychlostí, několikrát také kvůli stavbě probíhaly výluky.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Zkratku přes trať Správa železnic na Slezském Předměstí zahradila. Co bylo důvodem?

Zkratku přes železniční trať na Slezském Předměstí nyní Správa železnic přehradila zábradlím. Správa sestavuje v Královéhradeckém kraji seznam míst, na kterých lidé přechází trať mimo oficiální přechody.  jedním z nich je právě ten na Slezském Předměstí. Zatarasený přechod…
Čtěte více

Z Hradce do Pardubic už jezdí vlaky, od pátku už i ty elektrické

Cestujete často z Hradce do Pardubic a zpět? Tak vás určitě potěší, že už se na trať vrátily vlaky. A od 15. července dokonce vyjedou už i ty elektrické, zatím jezdily jen motorové. Příčinou výluky byla rekonstrukce trakčního vedení mezi Rosicemi a hlavním nádražím v Pardubicích…
Čtěte více

Až do prázdnin se z Hradce do Pardubic vlakem nedostanete

Cestování vlakem mezi Hradcem Králové a Pardubicemi je od dnešního dne na více než tři měsíce nemožné. Probíhající modernizace trati mezi stanicemi Pardubice-Rosice nad Labem a Stéblová si od 24. března vyžádá úplné zastavení železniční dopravy. V rámci výluky dojde v dotčeném…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme