Štítky: | Vodovody a kanalizace |

Rozsáhlá rekonstrukce úpravny vody skončila. Trvala dva roky

Úpravna vody funguje od roku 1964. Zdroj: vakhk.cz
Úpravna vody funguje od roku 1964. Zdroj: vakhk.cz

Kompletní výměnou technologického zařízení a instalací moderního řídícího systému se může pochlubit úpravna vody, která sídlí v ulici Víta Nejedlého v Hradci Králové. Rozsáhlá rekonstrukce probíhala v průběhu uplynulých dvou let.

Modernizace úpravny vody, která zajišťuje pitnou vodu do hradeckých domácností, byla slavnostně ukončena ve středu 24. září. Náklady na opravu činily v celkovém součtu 130 milionů korun.

Rekonstrukce úpravny byla již nutná

Rekonstrukci financovala z vlastních zdrojů společnost Vodovody a kanalizace Hradec Králové, která je vlastníkem úpravny. „V roce 1964, kdy byla úpravna vody na řece Orlici uvedena do provozu, začala novodobá historie zásobení města Hradce Králové pitnou vodou,“ uvedl předseda představenstva společnosti Vodovody a kanalizace Hradec Králové František Barák. Aby mohla úpravna fungovat i nadále, musela v minulých měsících projít náročnou rekonstrukcí.

Úpravna, která využívá vodu z řeky Orlice, slouží především jako záložní zdroj. Po rekonstrukci bude pravidelně využívána také k pokrytí deficitů podzemních zdrojů, ze kterých je po většinu roku Hradec a jeho okolí zásobován. Jde především o období březen až červenec. „Během garančních testů, které probíhaly před několika týdny, byla úpravna provozována na denní výkon 7800 metrů krychlových za den, což odpovídá zhruba padesáti procentům spotřeby Hradec Králové a okolí,“ sdělil primátor města.

Zásoby pitné vody má města na Novém Hradci

Průměrná spotřeba východočeské metropole se pohybuje kolem 20 tisíc metrů čtverečních vody za den. Město ji čerpá zejména z podzemních zdrojů z oblasti Litá-Mokré. Zásoba pitné vody je akumulována v podzemních vodojemech na Novém Hradci Králové. „Jejich kapacita zaručuje, že i v průběhu tak rozsáhlého projektu, jakým modernizace úpravny vody Hradec Králové bezesporu byla, zákazníci nepocítili žádná omezení,“ řekl ředitel Královéhradecké provozní Jakub Hanzl.

Úpravna dodává pitnou vodu od roku 1964

Město vlastnilo do roku 1964 samostatný užitkový vodovod, který přiváděl vodu do domácností. Kdo chtěl vodu pitnou, musel si pro ni dojít na ulici, kde bylo umístěny stojany. Pitná voda se začala do veřejných objektů zavádět v šedesátých letech, šlo ale spíše o výjimky. Po zahájení provozu úpravny vody v roce 1964 byl samostatný užitkový vodovod zrušen a začala se zavádět pitná voda přímo do domů.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Hlavní ulici na Novém Hradci čeká kompletní rekonstrukce

Město Hradec Králové chystá kompletní opravu Hlavní ulice, která je páteřní komunikací mezi Roudničskou a Brněnskou ulicí. Kromě oprav chodníků a silnice dojde také na veřejné osvětlení, obnovu zeleně a rekonstrukci zastávky MHD Kluky. Pozor, kvůli stavbě splaškové kanalizace se…
Čtěte více

Za vodu a teplo si v Hradci lidé od příštího roku připlatí

Lidé, jejichž byty vytápí společnost Tepelné hospodářství Hradec Králové si od ledna za teplo připlatí. Ceny za teplo se zvýší o pět procent na 535 korun za gigajoule (GJ). Účet za teplo hradecké domácnosti ve třípokojovém bytě při průměrné spotřebě 25 gigajoulů příští rok…
Čtěte více

Osmdesát let starý vodojem na Novém Hradci se stal kulturní památkou

Vodojem na kopci svatého Jana je kulturní památkou. Rozhodlo o tom Ministerstvo kultury ČR, které tak vyhovělo podnětu města. Jde o významnou technickou památku ve městě. Vodárenská věž na rozhraní Nového Hradce Králové a Třebše, která je jednou z dominant města, byla vybudovaná…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme