Rozpočet na opravy Tylova gymnázia se má navýšit

V červnu začala náročná oprava budovy Gymnázia J. K. Tyla, která je ve svém rozsahu největší v jeho historii. Výše vynaložených prostředků má být něco málo pod 70 milionů korun a finance na opravy čerpá kraj z Regionálního operačního programu Severovýchod. Zdá se však, že cena by se měla navýšit o zhruba sedm až osm milionů korun, uvedl to královéhradecký hejtman Lubomír Franc.

Už po vyhlášení vítěze veřejné zakázky na opravy gymnázia hejtman Franc váhal nad konečnou cenou. Vítězná královéhradecká firma Prima totiž uzavřela s krajem smlouvu na částku 67,5 milionu korun bez DPH. Předpokládaná cena oprav ale podle projektanta byla ve výši 110 milionů korun, což je o zhruba 40 procent více, než bylo vysoutěženo, uvedl to Imrich Diosegi, tiskový mluvčí kraje. "Jde o rekonstrukci historické budovy, kde se někdy objeví problémy, se kterými nepočítal dodavatel ani zadavatel," vysvětloval Franc své obavy pro ČTK.

Realizační firma však už nyní shledala, že bude třeba navýšit cenu zakázky. "Vykopali jsme podlahy v suterénu a zjistili jsme, že tam nejsou izolace, nejsou tam podkladní betony," popsal vzniklé komplikace Pavel Tušl, architekt a autor projektu oprav gymnázia. Je na místě také podotknout, že zákon o veřejných zakázkách dovoluje navýšit konečnou cenu až o 20 % za vícepráce. „Dnes se vyjednává o každé položce, která by měla jít nad rozpočet této stavby," uvedl hejtman Franc.

Rekonstrukce budovy gymnázia je přitom už potřebná. Od svého vzniku totiž neprošla žádnou větší rekonstrukcí. Nyní má v budově z pera architekta Gočára kromě jiného dojít i k výměně oken, některým sanačním pracím anebo odstranění později vzniklých dostaveb.

Předpokládaný termín návratu studentů zpět do jejich budovy je naplánován na září příštího roku. Do té doby bude jejich výuka probíhat v prostorách bývalého ústavu hluchoněmých na Pospíšilově třídě. Do oprav bývalého „Hlucháku“ musel však kraj zainvestovat na 20 milionů korun. Po odchodu gymnazistů z provizorních prostor v „Hlucháku“ se počítá s dalším školským využitím budovy, konkrétně pro hradeckou obchodní akademii.

Zajímavosti o budově Gymnázia J. K. Tyla
Budovu projektoval Josef Gočár, zakladatel české moderní architektury, v letech 1923–1927. Je charakteristická třípatrovým hlavním průčelím a velkolepým vstupem se schodištěm. Architektonické krásy hradeckého Tylova gymnázia zazářily i na filmovém plátně. Už pět let po jeho otevření se zde natáčel Fričům film „Kantor Ideál“.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme