Štítky: | Magistrát | Rozpočet |

Rozpočet města nyní mohou občané kontrolovat jedním klikem

Interaktivní rozpočet města | Zdroj: mmhk.cz/rozpocet
Interaktivní rozpočet města | Zdroj: mmhk.cz/rozpocet

Kontrolovat hospodaření města Hradce Králové za posledních pět let může kterýkoliv občan s přístupem na internet.

Od začátku září totiž královéhradecká radnice spustila intenetovou aplikaci, v níž se lze porozhlédnout po jejím hospodaření. Podobné aplikace pro kontrolu veřejného rozpočtu, která město přišla na zhruba 200 tisíc korun, funguje i v jiných městech. Podle vedení zdejší radnice je však ta hradecká uživetelsky nejpohodlnější.

S intenetovou aplikací jako nástrojem, který více zprůhlední hospodaření a rozpočet města Hradec Králové, přišel před časem sám primátor města Zdeněk Fink. Průhlednější financování je totiž jedním z bodů, který se na radnici vládnoucí koalice snaží prosazovat. „Tento počin byl pro nás rovněž jedním z prioritních úkolů a kroků k otevřené radnici. Jde o uživatelsky příjemnou a velice přehlednou verzi rozklikávacího rozpočtu, která patří mezi nejlepší v Čechách,“ zhodnotil spuštění rozpočtové aplikace primátor Zdeněk Fink.

Aplikace v podobě „rozklikávacího rozpočtu“ má obyvatelům poskytovat přehledné a aktuální informace o stavu rozpočtu města. Město Hradec Králové svůj rozpočet pravidelně zveřejňuje na webových stránkách anebo na úřední desce v podobě poměrně složité tabulky. Od září si v něm však zájemci mohou informace vyhledávat třeba podle klíčových slov. „Hlavní předností řešení je jednoduché intuitivní ovládání a interaktivní grafické znázornění informací na webových stránkách města. Občan zde nalezne informace o základním rozdělení rozpočtu města a jeho vývoji. Statistiky největších rozpočtových akcí z oblastí příjmů a výdajů a jejich grafického znázornění jsou samozřejmostí tohoto řešení včetně fulltextového vyhledávání pro okamžité zjištění konkrétních položek výdajů či příjmů,“ vysvětlili tvůrci aplikace ze společnosti Marbes Consultig. Tato firma s městem spolupracuje už řadu let v oblasti informačních technologií.

Podobná forma kontroly městských financí funguje i v jiných městech, na příklad v jedné z městských částí Prahy. „Z dostupných informací a po srovnání s jinými městy jsme přesvědčeni, že máme opravdu jednu z uživatelsky nejpohodlnějších verzí,“ uvádí tisková mluvčí za Magistrát města Hradec Králové Magdalena Vlčková.

Jak je aplikace uživatelsky přívětivá posuďte sami zde. K vyhledávaní v aplikaci není nutná žádná registrace a přístupná je také pro chytré mobilní telefony anebo tablety.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Stížnosti se na magistrát dostanou skrze aplikaci. Vyřešila se jich už tisícovka

Aplikaci Munipolis, díky které je možné nahlašovat drobné závady nebo upozornit na nedostatky ve veřejném prostoru, si od spuštění v loňském říjnu stáhly téměř dva tisíce uživatelů. Jejím prostřednictvím se již podařilo vyřešit tisíc případů po celém Hradci. Aplikace kromě…
Čtěte více

Město chce dát lidem možnost rozhodovat o části rozpočtu. Zatím hledá pro projekt název

Hradec chce zapojit své obyvatele do rozhodování části městských financí. Město už minulý rok spustilo několik participativních aktivit a projektů. Ani v tomto roce nechce od tohoto trendu upustit a tak spustí úplně první ročník participativního rozpočtu u nás. Co to vůbec…
Čtěte více

V Hradci se zřejmě začne za parkování platit i na sídlištích. Radnice zvažuje v systému velké změny

Placené parkování v Hradci Králové až na malé výjimky dosud nepřekročilo hranici Gočárova silničního okruhu. Ale to by se v budoucnu mělo změnit. Možná už příští rok se za parkování začne platit v Malšovicích, na Moravském, Slezském i Pražském Předměstí. Podle radnice mnoho…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme