Rozpočet města bude opět schodkový

Příští rok bude Hradec hospodařit opět se schodkovým rozpočtem. Značná část financí by ale měla jít na investice. Pokud se městu podaří proinvestovat vše, půjde téměř o jednu miliardu korun.

Pro rok 2012 naplánovali zastupitelé příjmy ve výši 2,32 mld. Kč a výdaje 2,45 mld. Kč. Schodek městského rozpočtu by tam měl dosáhnout téměř 130 milionů korun. Skoro miliarda má jít přitom do investic. Město za ni chce stavět a opravovat.
Celou miliardu se nejspíš proinvestovat nepodaří. Ukazují to zkušenosti minulých let. Některé investice se nerealizují vůbec, jiné se zpozdí, u dalších se naopak podaří vysoutěžit nižší cenu, než předpokládal plán. To ovlivní i celkový výsledek hospodaření na konci příštího roku. Podle primátora Zdeňka Finka by se tak mohlo stát i to, že rozpočet 2012 bude nakonec mírně ziskový.
Hradec by chtěl největší částky investovat do nového fotbalového stadionu, na který vyčlenil 250 milionů korun. Podobná suma by měla zlepšit podobu hradeckých škol a sportovních areálů. Právě na jejich opravy a výstavbu si vezme město více než čtvrtmiliardový úvěr. Další zadlužování se ale nelíbí opozici. „Rozpočet je založen na obrovském úvěru. Na výběr akcí placených z úvěru jsme neměli vliv,” stěžoval si Hradeckému deníku Adam Záruba, zastupitel za Změnu pro Hradec.
Mezi další investice město pro rok 2012 zařadilo dokončení sportoviště u Bavlny a nové knihovny ve Vertexu, obnovu Šimkových sadů, rekonstrukci náměstí 28. října a křižovatky U Husa nebo výstavbu parkoviště u Aldisu a lávky přes Orlici. Pokračovat by měla také úprava Benešovy třídy.
Kromě stálých příjmů z daní by příští rok mělo město získat finance za prodej pozemků u malšovického stadionu (přes 300 milionů korun) a z evropské dotace na stavby v rámci Integrovaného plánu rozvoje města (zhruba 185 mil. Kč).
Rozpočet roku 2011 by měl skončit téměř stomilionovým přebytkem.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme