Rozhodutí soudu: smlouva s Atolem je platná

Společnost ISP (dříve Atol) uzavřela s městem Hradec Králové platnou smlouvu. Podle rozsudku hradeckého okresního soudu je smlouva v pořádku. Právě na její neplatnost podali v březnu 2010 žalobu dva právníci. Prohráli.

Okresní soud v Hradci Králové konstatoval, že smlouva mezi provozovatelem parkovacího systému a městem je platná a je v pořádku. Argument, že jako koncesní smlouva měla být předem schválena ministerstvem financí, soud neuznal. Rozsudek je pravomocný a nelze se proti němu odvolat. Žalující strana, dva hradečtí právníci Kamil Podroužek a Petr Moník, však zvažuje další kroky.
„Lidé by měli mít právo zasáhnout jako třetí osoba do veřejné zakázky nebo právě koncesní smlouvy, pokud povinnosti, které z ní vyplývají, přesahují běžný rámec standardních povinností vůči státu. Spor měl prokázat neplatnost právního vztahu mezi městem a Atolem,“ řekl Hradeckému deníku Kamil Podroužek. Oba advokáti požadovali po ISP vrácení peněz, které na parkovném zaplatili.
Soud ale nenašel důvod, který by zakládal neplatnost smlouvy. „Předpokládali jsme, že soud dopadne v náš prospěch, ale nelze si nevšimnout nepříznivé atmosféry ve městě, co se parkovacího systému týká. Měli jsme obavy, aby jim nepodlehla i soudkyně,“ komentoval Deníku rozsudek Vladislav Jirka, právní zástupce společnosti ISP. Podle něj by tak měly žaloby a stížnosti na neplatnost smlouvy skončit.
Parkování v Hradci ale dál vyvolává odpor a stává se i politickým tématem. Naopak společnost ISP chce svoje služby nabídnout i dalším městům.
„Rozsudek je pravomocný, nelze se proti němu odvolat. Bránit se lze formou ústavní stížnosti, což ještě zvážíme,“ uzavřel v Hradeckém deníku výrok soudu Podroužek.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
3.9.2010 15:03
Japa  (Pokročilý)
Je s podivem, že v době, kdy na Ministerstvu obrany vylézá jedna kauza za druhou, jak se šikovní hoši snažili obejít výběrové řízení, tím, že do výběru šel poze jeden kandidát, soudkyně zdůvodní své rozhodnutí tím, že výpěrové řízení proběhlo normálně, ačkoliv byl poze jeden kandidát. Nevím, zda zkoumala, kdy Atol vznikl a kdy byla smlouva podepsána. Jedná se o čistě účelovou akci, kdy byl dopředu stanoven vítěz a byly mu dány nadstandartní podmínky. Buď soudkyně nerozumí obchodu, nebo byla v kolečku zainteresovaných. To by ovšem byla velice špatná známka pro hradecký soud. Jarda
20.9.2010 13:24
slavek4060  (Nováček)
Ničemu se nedivím, je to všechno lumpárna a Hradec je s tím pověstný. Podívejte se na pozemky Plachta, Petrof, Orita..dnes už to nikdo nevrátí zpět....Chce to ty naše radní vyměnit...chce se mi blejt velebnosti.....

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme