Roubenku se asi podaří zachránit

Roubená stavba poblíž stanice Hasičského záchranného sboru v hradecké ulici Na Přívoze na nábřeží Orlice možná bude zachráněna před demolicí. Jak píše dnešní MF Dnes, na poslední chvíli se ozvalo hned několik zájemců, kteří by se objektu ujali, respektive jej převezli na jiné místo.
Ještě před pár týdny to přitom vypadalo, že roubenka bude zbořena, protože jediný zájemce - provozovatel skanzenu lidových staveb v Krňovicích - neměl na transport peníze. Po medializaci problému se zájem o stavení z dvacátých leti minulého století zvýšil. "To, že se přihlásili hned čtyři zájemci, nás překvapilo. O tom, komu chalupa připadne, rozhodne městská rada podle kvality záměru," řekla deníku náměstkyně hradeckého primátora Pavla Finfrlová. Rada města již před časem rozhodla, že roubenka je na prodej za symbolickou jednu korunu, budoucí majitel ji ale musí nejdéle do konce června odvést.
Roubenka se nachází v místě, kde vzniká nové Knihovnicko-informační centrum. Moderní objekt nabíde vedle čítáren, internetového klubu, depozitářů a zázemí knihovny také konferenční sál s kapacitou 80 míst a výstavní síň. Návštěvníkům knihovny budou k dispozici parkovací plochy, které pojmou 100 osobních automobilů. Knihovna by měla být otevřena v roce 2007.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
8.1.2006 19:47
Petr Vasilevskij (neregistrovaný)
Roubenku se asi podaří zachránit
Hradec má "problém" s roubenkou..Jako Hradečák tuto problematiku jistý čas sleduji a mám z postoje povolaných hradeckých úředníků rozporuplné pocity. Kýžená roubenka sice není nijak zvlášť cenná z hlediska uměleckohistorického (i když i to je relativní), ale možná za 50 či více let nějakou hodnotu mít bude. Přesto je sama budova roubenky poměrně zajímavá a unikátní je už sám fakt, že se vůbec dochovala poblíž centra HK. Už z tohoto titulu by si zachování a vhodné využití zasloužila. Roubených staveb na území města resp. spíše v jeho okolí totiž již moc není. Opomineme-li Šrámkův statek, tak bychom je spočítali na prstech jedné ruky (unikátní roubenka v Malšově Lhotě, dřevěné stavby ve Svinarech). Přitom v minulosti pro blízkost lesů, bylo dřevo v Hradci a jeho okolí jedním z nejběžnějších stavebních materiálů! Na celé kauze mě však zaujala jiná věc a to jakási neochota úředníků, kteří uvažují ve stylu "buď půjde roubenka do skanzenu, nebo ji prostě zbouráme". Nic víc. Takovýto přístup je dost zarážející. Proč nikdo z Hradeckých nenavrhl její transfer a vhodné využití v samotném Hradci? Bylo by to snad tak drahé? A kde jsou hradečtí památkáři? Bohužel se nikdo osvícený z Hradeckých úředníků nenašel a nikomu tato stavba nestála za to, aby se ji pro Hradec snažil uchovat. Prostě tak, jako kuriozitu (a třeba ji přesunout do Jiráskových sadů).Teď o ni mají zájem cizí a radnice ji dá tomu, kdo přijde s lepším návrhem využití a přitom by ji klidně sama zbourala!!!

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme