Rock for People začíná, Hradec čeká nápor fanoušků

Počet lidí žijících v Hradci Králové se v průběhu několika dnů zvýší zhruba o třicet tisíc. I když jen dočasně. Tolik návštěvníků očekávají pořadatelé hudebního festivalu Rock for People, který se ve Festivalparku v areálu letiště uskuteční od soboty 2. do úterý 5. července. Tak velký počet lidí znamená i velké přípravy ze strany města. Stav pohotovosti je vyhlášen prakticky ve všech oblastech: silniční provoz, veřejná doprava, bezpečnost a pořádek a další jiná odvětví.

Na bezproblémové fungování silniční dopravy dohlédne policie, pořadatelé navíc rozmístí k silnicím desítky značek, které motoristy přivedou nejvhodnější cestou až do Festivalparku. „Značky budou rozmístěny už od dálnice, na všech příjezdech do města a na dalších důležitých místech. Bloudit by nikdo neměl,“ slibuje za organizátory festivalu Jiří Hlinka. Situaci komplikuje fakt, že festival začíná první prázdninovou sobotu, kdy lze očekávat i velký nápor prvních turistů mířících na dovolené. „Budeme sledovat dopravní situaci, aby nedošlo na příjezdových komunikacích k zácpám nebo dopravním nehodám, případně budeme podle potřeby usměrňovat provoz. Naší hlavní náplní bude dohled na veřejný pořádek mimo areál i v centru města a parkování v okolí letiště,“ tvrdí Eva Čížková z Městské policie Hradec Králové.
Nad pořádkem a bezpečností ve festivalovém areálu bude bdít 250 stewardů, které zajistí pořadatel. Připraveny k zásahu budou na místě šestičlenné požární hlídky sborů dobrovolných hasičů z města v sedmi směnách. K dispozici budou mít cisternovou požární stříkačku, týlové a velitelské auto. „Náklady na požární asistenci hradí pořadatel,“ upřesnil velitel královéhradeckých jednotek SDH Jiří Kubec.   
Městská hromadná doprava by měla i přes příjezd tisíců lidí fungovat normálně. Pro návštěvníky festivalu bude určena mimořádná doprava, která je doveze od terminálu nebo železničního nádraží přímo na letiště a následně zpět. Kromě výchozí a cílové stanice autobusy zastaví také u hlavního nádraží, OD Tesco, muzea a v ulici Akademika Bedrny. Problém by neměl nastat ani ve středu v dopoledních hodinách, kdy se většina účastníků rozjede do svých domovů. Autobusy mimořádné dopravy budou v době od 9 hodin do poledne odjíždět z letiště v desetiminutových intervalech. Na letiště a zpět se cestující mohou dostat také běžnými linkami MHD, především linkou 15. Po celou dobu konání festivalu budou dopravu na této lince zajišťovat velkokapacitní kloubové autobusy. V případě potřeby dopravní podnik posílí na lince 15 dopravu o další autobusy, které budou moci okamžitě vyjet do ulic.
Organizátoři festivalu spolu s městem se rozhodli nabídnout festivalový zážitek také nevšedním hostům – dětem a seniorům. Dvacetičlenná skupina dětí z Diagnostického ústavu Hradec Králové se vypraví na festival již v neděli krátce po poledni a dva autobusy seniorů si přijedou v pondělí navečer poslechnout koncert Pavla Bobka a Druhé trávy. 
Při letošním festivalu Rock for People se představí 140 kapel a dvacítka „dýdžejů“, návštěvníci se mohou těšit i na dvě desítky divadelních a hudebních vystoupení. „Podle předprodejů je jisté, že počet návštěvníků by letos rozhodně neměl být nižší než vloni, kdy jich do Hradce přijelo 28 a půl tisíce,“ je přesvědčen Jiří Hlinka.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme