Rock for People rekapituluje: nejvyšší návštěvnost a největší škody

Festival Rock for People je už skoro týden za námi, ale jeho dozvuky v podobě spekulací nad dalším ročníkem anebo sčítání škod znějí i nadále. Fanoušci reptají, ale i chválí organizaci v těžkých podmínkách způsobených velice špatným počasím.

Když před týdnem ve čtvrtek mělo přijít vyvrcholení festivalu Rock for People, tak se místo hřebu večera – kapely Faith No More – přihnala bouřlivá smršť s vichřicí. Fanoušci i organizátoři se tak už podruhé v tomto ročníku obávali zrušení festivalu kvůli nepřízni počasí. „Zpětně považujeme za úspěch, že se letošní ročník vůbec úspěšně dotáhl do konce. Rozsah škod na technice i areálu, které způsobily úterní přívalové deště s kroupami a čtvrteční smršť s rychlostí větru až 120 km/h, byl obrovský,“ komentoval pro ČTK hlavní pořadatel festivalu Michal Thomes.

Festival, alespoň podle svých pořadatelů, přečkal po úterním krupobití a čtvrteční vichřici „klinickou smrt“. Prudké změny počasí narušily připravené scény natolik, že organizátoři strávili noci napravováním způsobených škod. Čtvrteční a páteční předpovídané bouře pak, mimo již zmíněných Faith No More, znemožnily vystoupit ještě dalším kapelám. U některých se podařilo smluvit náhradní termín vystoupení. Jiné kapely, jako třeba Skrillex, zahrály na jiné scéně, ovšem bez vědomí fanoušků. Návštěvníci festivalu si v diskuzi na webových stránkách festivalu stěžují, že nebyli zavčas nebo dokonce vůbec informování o změně místa vystoupení kapel, na které se těšili. „Velmi nás nastalá situace mrzí. Dokážeme si představit, že ti, kteří na Rock for People vyrazili výhradně na Faith No More nebo jinou svou oblíbenou kapelu, mohou být oprávněně zklamáni,“ reagovali organizátoři na výtky. „Jsme zároveň vděčni za to, že drtivá většina z návštěvníků si uvědomuje, čím jsme všichni společně museli projít, a vyjadřuje nám podporu,“ děkoval po skončení festivalu Thomes i jeho kolega Petr Fořt.

Jak organizátoři očekávali, tak festival navštívil rekordní počet lidí. Bylo jich zde 30 700. Přestože měl letošní ročník největší návštěvnost ve své historii, organizátorský tým uvádí, že to nebude stačit na pokrytí nákladů, které vinou počasí podstatně vzrostly. "Rozpočet festivalu je sestavován z různých zdrojů a jedním jsou i tržby z občerstvení, které s úbytkem návštěvníků na páteční program a uzavřením stánků v průběhu bouří poklesly," řekl Thomes pro ČTK. Nadále jsou tak sčítány škody a ztráty. Thomes ještě doplnil, že přírodní živly napáchaly škody za miliony korun, například na světelné a zvukové technice.

Nespokojenost některých fanoušků se projevuje nejen na diskuzních fórech a v komentářích na Facebooku, ale i třeba v tom, že žádají o vrácení vstupného. To je však dle pořadatelského týmu nemožné. „I proto, že festival proběhl, nemůžeme vyhovět žádostem o navrácení vstupného, což se týká zejména čtvrtku 5. července. Stále jde o festival, kde vystupují desítky kapel a tomu odpovídají i naše náklady promítnuté do ceny vstupenky,“ reagoval Thomes. Vysvětluje také, že většina skupin obdržela svůj honorář ještě před festivalem a v každé z uzavřených smluv bylo uvedeno, že nepřízeň počasí nemůže být důvodem pro nezaplacení honoráře.

Nad podobou a rozpočtem příštího ročníku Rock for People se prozatím vznáší mnoho neznámých. "Klidně se může stát, že se příští ročník Rock for People neuskuteční," připustil v Lidových novinách hlavní organizátor festivalu Michal Thomes. Konečné rozhodnutí však zatím ještě nepadlo.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme