Štítky: | Doprava | chytré semafory |

Řidiči si na radary ve městě zvykají, přestupků ubývá

Řidiči už si na rychlost dávají pozor.
Řidiči už si na rychlost dávají pozor. | autor: hradeckralove.cz

Pokuty za víc než 13 milionů korun už nadělily řidičům radary Inteligentního dopravního systému v Hradci Králové. Radary jsou na osmi místech města od loňského května. Další přestupky za víc než milion korun pak zachytily automatické kamery, které hlídají jízdu na červenou. Měřené úseky jsou označeny značkami. Nejvíce se hřeší v ulicích Antonína Dvořáka a Koutníkova. Nicméně počet přestupků postupně klesá. Informaci přináší Hradecký deník.

Počet přestupků, které radary zachytí, postupně klesá. Oproti květnovému počátku měření zhruba na polovinu. „Každé naměření překročení rychlosti validuje městská policie, která zkontroluje, zda se opravdu jedná o přestupek, následně ho předá k řešení na odbor přestupků,“ vysvětluje mechanizmus zpracování dat z automatických radarů Petr Schiller z Odboru rozvoje města.

Náměstek hradecké primátorky Miroslav Hloušek, který má ve městě na starosti dopravu, si myslí, že penalizační modul funguje dobře. „Radary splňují jak preventivní účel, tak i ten výchovný. Za tu dobu, co je systém funkční, registrujeme zásadní úbytek přestupků a myslím si, že jejich počet bude ještě klesat.“

Odbor přestupků od května do konce minulého roku vyměřil pokuty za 13,3 milionu korun. Řidiči už z toho zaplatili 12,4 milionu korun. Měřené úseky jsou označené značkami, přestože to vyhláška nevyžaduje. „Chceme, aby o měření řidiči věděli a přizpůsobili tomu rychlost,“ vysvětluje Miroslav Hloušek.

Vůbec nejvíc porušují rychlost řidiči na úsekovém měření v ulicích Antonína Dvořáka a Koutníkova. Většinou se jedná o drobná překročení rychlosti do 60 kilometrů za hodinu. Tady ale také radary zachytili vůbec největší hříšníky. V listopadu radary změřily rychlost 110 kilometrů za hodinu a v říjnu pak 107 kilometrů za hodinu. V obou případech to byla Koutníkova ulice směrem do centra.

Další milion korun pak dostali dohromady na pokutách řidiči, kteří projeli křižovatku na červenou. Jedná se o čtyři stovky případů. Kamery hlídají tento nebezpečný přestupek na křižovatkách v Okružní ulici a na Rašínově třídě.

Rychlost se od května 2023 měří v Hradci Králové na osmi místech, kamery pak hlídají nerespektování červené na dvou křižovatkách. Úsekové radary jsou v Koutníkově ulici a ulici Antonína Dvořáka. Šest radarů pak měří okamžitou rychlost v ulicích Úprkova, Lhotecká, Zborovská, Pouchovská, na Pražské třídě a třídě SNP. Jízdu na červenou hlídají kamery na křižovatkách v Okružní ulici a na Rašínově třídě.

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Opravy Pražského mostu už se blíží. Nebude ale uzavřen pro všechny

Plánovaná údržba Pražského mostu v centru Hradce Králové začne 8. dubna. Dělníci se na mostě objeví ale už o víkendu 6. dubna, kdy budou zahájeny finální přípravné stavební práce bez dopravních omezení. Během oprav bude otevřená pouze jedna polovina mostu pro chodce, záchranáře…
Čtěte více

Dopravní chaos u hradeckých škol má mírnit plán mobility

Plná parkoviště, nebezpečně a často proti pravidlům zastavující automobily, ze kterých v ranní špičce vystupují děti. To jsou nejčastější příčiny vzniku nepřehledných a kritických situací v blízkosti škol. Město Hradec Králové chce těmto nebezpečným kolizím předcházet vytvořením…
Čtěte více

Hradecký dopravní podnik stále modernizuje svůj vozový park. Vozidla mládnou

Ačkoliv si hradecký dopravní podnik vloni připomněl už pětadevadesáté výročí své existence, jiné podstatné číslo v jeho statistikách neustále klesá. Je jím průměrné stáří vozového parku. To je 7,75 roku. Ve srovnání s posledním známým údajem ze sousedních Pardubic je hradecký…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme