Štítky: | Kukleny | koželužna |

Revitalizace koželužny přinese Kuklenám park i sociální byty

Bývalá koželužna se změní na moderní areál
Bývalá koželužna se změní na moderní areál | autor: hradeckralove.cz

Chátrající budovy bývalé koželužny v Kuklenách by měly místním brzy zmizet z očí. Architekti z královéhradeckého magistrátu již mají vypracovanou studii na rekonstrukci tohoto prostoru. Ve hře jsou stále dvě varianty podoby objektu s poetickými názvy Píďalka a Špalíček. Obě studie počítají s parkem, službami i sociálním bydlením. Proměny by se mělo dočkat i širší okolí objektu.

Pohled na chátrající cihlové budovy rozhodně nepatří mezi chlouby Kuklen. Z více než sto třicet let starého a léta nevyužívaného komplexu bývalé koželužny se postupně stávají ruiny. Už v minulosti se o objekt zajímali developeři, z plánů ale vždy sešlo. Záměr radnice také komplikovaly složité majetkové vztahy bývalé továrny. Ty jsou ale nyní vyřešeny a město tak může začít s realizací svého záměru.

 

V historickém industriálním komplexu by měly vyrůst hlavně nové sociální byty. Nový areál by se měl také stát novým společenským centrem. Náměstí a park totiž Kuklenám chybí. „Již máme platné územní rozhodnutí na dva parky a nyní připravujeme zadání studie objektů, které budou sloužit především sociálnímu bydlení a odlehčovacím službám,“ řekl náměstek primátora Jindřich Vedlich. Cílem projektů je alespoň částečně zachovat industriální ráz objektu. „Studie počítá se zachováním věžičky původní koželužny, aby zůstal původní ráz celé lokality,“ dodal Vedlich. Předmětem diskuzí je i možné zachování komína.

Zachování větší části původního komplexu z devatenáctého století není podle vedoucího odboru památkové péče Jana Falty možný. „Má být zachována ústřední budova s věžičkou a pravděpodobně komín. Celý areál je ve velmi dezolátním stavu a není to stav posledních let, ale spíš desetiletí,“ řekl Falta. Bývalá továrna navíc podle něj není památkově chráněná, ani neleží v památkově chráněném území.

Rekonstrukce budov bývalé koželužny je součástí rozsáhlé studie revitalizace malého labského náhona, který kromě zmíněných sociálních bytů, parků a služeb počítá s vybudováním nového sportoviště v areálu Olympie a celkovou obnovou oblasti. „Revitalizace malého labského náhona v Kuklenách je jedna z nejdůležitějších staveb, kterou připravujeme v rámci nového dotačního období 2014 až 2020,“ řekl Vedlich.

Původně objekt sloužil jako cukrovar, který nechal roku 1881 zbudovat Antonín Komárek. Nedlouho poté prodal celou továrnu Antonínu Nejedlému, který ji přestavěl na koželužnu. Před  první světovou válkou tu dělníci vyráběli také automobily značky KAN.

 

Zchátralé objekty budou strženy Zchátralé objekty budou strženy
autor: hradeckralove.cz
Návrh na řešení areálu: Píďalka Návrh na řešení areálu: Píďalka
autor: magistr
Návrh na řešení areálu: Špalíček Návrh na řešení areálu: Špalíček
autor: magistr

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Tmavý podjezd v Kuklenách čekají opravy. Má z něj být umělecká brána

Tmavý, nízký a úzký podjezd v Kuklenách by se měl zásadně proměnit. Z místa, kteému se říká myší díra, a kde se tu a tam zasekne náklaďák s vyšším přívěsem a nebo se z něj při velké vodě stane rybníček, by se měla stát světlá a umělecky pojatá brána do centra Hradce Králové.…
Čtěte více

Kukleny zůstávají pro hradeckou radnici stranou. Šanci na vznik má zatím jeden park

Už je to deset let, co hradecká radnice představila velkolepé plány s městskou čtvrtí Kukleny. Měly vzniknout dva parky, v místě koželužny náměstí a domov pro seniory. Zatím však plány zůstávají pouze na papíře. Radnice na ně přitom má projekty i stavební povolení. Šlo by o…
Čtěte více

Nové náměstí by mohlo začít vznikat v lokalitě zbourané kuklenské koželužny

V místě zbourané koželužny v Kuklenách by mohlo začít vznikat nové náměstí. Developer, který v místě staví bytový dům, se chce pustit do jeho stavby. Nechce čekat na město, jež se se svými plány zpozdilo. Původně radnice počítala, že náměstí vyroste v letech 2023 až 2026, možná…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme