Restaurace Sokol na Eliščině nábřeží opět vítá své hosty

Kompletně zrekonstruované prostory restaurace jsou umístěny v historicky významné stavbě. Její historie sahá až do roku 1919, kdy došlo k odkoupení vhodného pozemku mezi budovou Kotěrova muzea a Piletickým potokem. V srpnu 1921 byla vypsána veřejná soutěž, do které bylo nakonec přihlášeno 19 návrhů. Čtrnáctičlenná komise, rozhodla odměnit 1. cenou a 12 000 Kč projekt Ing. arch. Milana Babušky, nazvaný „Sokolstvu k rozkvětu, městu k ozdobě“. 
V květnu a červnu 1928 byly podniknuty sbírky ve prospěch stavby sokolovny, které vynesly 1 227 000 Kč. Když se podařilo u královéhradecké spořitelny vyjednat hypoteční půjčku, stavbě již nic nebránilo. Slavnost kladení základního kamene se uskutečnila 28. října 1928. Stavba byla realizována v letech 1929-1930 jaroměřským stavitelem Josefem Trnkou.
 
Budova je jedinečná díky svému stylu „bílého funkcionalismu“ – stylu, který se ve své ryzí podobě v Hradci Králové objevuje jen pomálu. Ploše zastřešená dvoupatrová stavba vyniká přehledným uspořádáním. Průčelí dominuje ústřední podélný kvádr hlavního tělocvičného sálu, který člení skupina devíti úzkých prosklených pásů probíhajících v celé jeho výšce. Z obou stran k němu přiléhají lehce předstupující a převýšená křídla se vstupem do restaurace. Díky přísné symetrii se Babuškovi podařilo dosáhnout monumentálního účinku, který ale přitom nekonkuruje nedalekému Kotěrovu muzeu.
 
Nová restaurace, jejíž rekonstrukce probíhala od listopadu 2021 do června 2022, se může pochlubit dominantním barem, umístěným hned u svého vchodu, dvěma sály, které je možné oddělit posuvnými dveřmi a velkou variabilitou prostoru. Mimo klasické návštěvy restaurace jsou prostory ideální pro pořádání různých akcí, oslavy, firemní večírky či tématické sešlosti. 
 
Do konce tohoto roku by provozovatelé rádi prostory připravili i pro různé klubové akce, jako jsou menší koncerty, recitály nebo například i Stand Up Comedy o kterých budou informovat také na facebookových stránkách.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.




Mohlo by se hodit
Doporučujeme