Rekonstrukce Velkého náměstí je v nedohlednu, tak město alespoň opraví jeho povrch

Povrch na Velkém náměstí je hodně rozbitý.
Povrch na Velkém náměstí je hodně rozbitý. | autor: hradeckralove.cz

Projednávání územního řízení na rekonstrukci Velkého náměstí v centru Hradce Králové, které již dva roky vede stavební úřad v Hořicích, se zřejmě jen tak konce nedobere. Město tedy jeho povrch opraví provizorně. Již tento týden začali pracovníci technických služeb opravovat největší nerovnosti na chodnících a vozovkách pro automobily, asfaltové plochy pro parkování uprostřed historického náměstí by měly postupně získat nový povrch do konce října. Náklady na tyto opravy město odhaduje na zhruba 3,5 milionu korun.

Město v současnosti čeká na rozhodnutí stavebního úřadu v Hořicích, kam bylo kvůli podezření z podjatosti vedení města a hradeckého úřadu územní řízení na rekonstrukci Velkého náměstí přesunuté. „Nikdo neví, kdy hořický úřad územní rozhodnutí vydá, přitom jsme měli signály, že to bude ještě letos před prázdninami. Může to trvat třeba ještě i měsíce. Zároveň podle dosavadního průběhu projednávání se dá očekávat, že do získání stavebního povolení se mohou objevit další komplikace a obstrukce jednotlivců, jimž se nelíbí snížení počtu parkovacích míst, které město novým projektem náměstí navrhuje,“ říká primátor Hradce Králové Zdeněk Fink. Vedení města tak pověřilo hradecké technické služby, aby historické náměstí opravilo na těch nejkritičtějších místech. „Stav náměstí je již neudržitelný, místy pro chůzi i jízdu autem nebezpečný. Vítězný projekt vybralo zastupitelstvo na základě ankety mezi obyvateli města, to jej pak roky projednávalo se všemi zúčastněnými. Na rekonstrukci máme ušetřené a blokované finance, ale malá skupinka lidí však stavbu blokuje a mám obavu, že ji bude napadat dál,“ dodává náměstek primátora Jindřich Vedlich, odpovědný za oblast investic a rozvoje města.

Technické služby tak v tomto týdnu začaly s opravami chodníků a cest pro automobily. „Po dohodě s komisí místní samosprávy se čekalo na ukončení rekonstrukce vodovodních řadů a kanalizace. U vozovek a chodníků půjde o lokální opravy kritických míst. Co se týká ploch pro parkování, zvažovali jsme i nejlevnější variantu, kdy by se výmoly pouze zalily asfaltovou směsí. Ale vzhledem k tomu, že termín zahájení rekonstrukce se nepředpokládá ani v příštím roce, zvolili jsme trvanlivější řešení,“ vysvětluje Romana Lišková, náměstkyně primátora za oblast majetku města. Asfaltový povrch uprostřed náměstí se odfrézuje a poté se bez větších úprav podloží položí obrusná vrstva asfaltového koberce. „Opravy udělají technické služby, nebudeme tedy soutěžit dodavatelskou firmu, pouze si pronajmeme část potřebné techniky, kterou město nemá. I tak tato provizorní oprava vyjde na zhruba 3,5 milionu korun,“ dodává Lišková. Nový povrch asfaltové plochy pro parkování se bude pokládat postupně ve třech zhruba týdenních etapách a v koordinaci s ISP, které vždy podle harmonogramu vyhradí potřebnou plochu z parkovacích míst na náměstí. Tyto opravy by měly začít na konci září a trvat by měly do konce října.

Město Hradec Králové projekt rekonstrukce Velkého náměstí připravuje od roku 2007. Konkrétní detaily nové podoby projednávalo a upravovalo téměř deset let se všemi dotčenými, tedy jak s vlastníky sítí, státní správou, ale především s majiteli nemovitostí na Velkém náměstí. Komplikace přinášely zejména změny vlastníků u některých domů. V takovém případě se projednání muselo vždy zahájit znovu. Nakonec se podařilo na podzim roku 2015 získat vše potřebné pro požádání o územní rozhodnutí na první etapu rekonstrukce. Územní řízení bylo ale napadeno pro podjatost a po několika odvoláních bylo v srpnu 2016 rozhodnutím Krajského úřadu Královéhradeckého kraje přesunuto na stavební úřad v Hořicích, který územní rozhodnutí ještě nevydal.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Velké náměstí by mohlo mít novou podobu. Do diskuze se zapojila i veřejnost

Sdílená zóna pro chodce, cyklisty i automobily, zeleň, nové osvětlení či zázemí pro konání akcí. Nejen tyto prvky přináší nový koncept studie rekonstrukce Velkého náměstí v historickém centru Hradce Králové. Město chce původní projekt upravit a doplnit o nové přístupy a…
Čtěte více

Máte představu, jak by mělo vypadat Velké náměstí? Zapojte se do diskuze

Město Hradec Králové již několik let připravuje rozsáhlou rekonstrukci Velkého náměstí. Stávající dokumentaci ale chce radnice upravit tak, aby více odpovídala požadavkům dnešní doby a představám obyvatelů města. Díky participativnímu procesu budou moci lidé sdílet své názory,…
Čtěte více

Oprava Velkého náměstí opět ve hře. Radnice chce stáhnut složku z Hořic a znovu projekt připravit

Hradec Králové chce konečně rozhýbat opravy historického Velkého náměstí. Proto po téměř sedmi letech stáhne složku ze stavebního úřadu v Hořicích, kde ji už od srpna 2016 posuzují kvůli podezření z podjatosti tehdejšího vedení města. Vlastníci nemovitostí jsou však skeptičtí.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme