Rekonstrukce Šimkových sadů odstartuje už v únoru

Nejprve se začne kácet, pak půjdou miliony do nových stromů, keřů, květin a řady oprav. Takový je plán celkové revitalizace Šimkových sadů, která začne už letos v únoru a trvat bude skoro dva roky. Informuje o tom Hradecký deník.

O rekonstrukci Šimkových sadů se v Hradci mluví už dlouho. Plány se ale zatím nepodařilo realizovat, i když několik dílčích změn se už událo. Japonské centrum Nozomi zkrachovalo, oblibu si naopak našly veřejné grily, kolem kterých je ale zase problém s nepořádkem. Nyní chce vzít město změny z gruntu. Na generální obnovu sadů má připraveno téměř 80 milionů, z nichž většinu ale poskytnou evropské fondy.
Prvních změn si lidé všimnou už nyní v únoru. Práce začnou často nepopulárním kácením. Stav mnoha vzrostlých stromů je ale velmi špatný, a tak se počítá s jejich náhradou. Podle projektu by mělo být poraženo přes 200 stromů. „Všechny tyto práce musejí být dokončeny nejpozději do konce března. Nákladní vozidla, vysokozdvižné plošiny a další speciální technika, která se bude muset pohybovat po travnatých plochách, nenadělá v době zámrazu prakticky žádnou škodu,“ vysvětlil Hradeckému deníku vedoucí střediska městské zeleně Technických služeb Hradec Králové Josef Smetiprach.
Jakmile to podmínky dovolí, začnou Technické služby s výsadbou nových stromů a obnovou zeleně. „V průběhu rekonstrukce bude do parku vysazeno 352 nových stromů, přes tisíc keřů, čtrnáct tisíc trvalek a travin a více než dvanáct tisíc cibulovin,“ upřesnil Deníku Josef Smetiprach.
Současná koncepce obnovy přes 80 let starých Šimkových sadů vychází podle náměstka primátora Jindřicha Vedlicha z původních plánů architekta Josefa Gočára. Práce budou zahrnovat vedle obnovy zeleně také odbahnění rybníčků a jejich napojení na Labe, aby se celý systém lépe zprůtočnil. Výměnu vody mají zajistit čerpadla. Vybudovat se mají také nové lávky a půjčovna lodiček, opravu čeká rotunda, vzniknou nové stezky pro pěší i bruslaře. Novou zelení chce také město oddělit celý prostor od okolních silnic.
Práce by měly být hotovy do konce roku 2013.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme