Rekonstrukce pivovaru bude levnější - volby dělají zázraky

Blížící se volby do krajského zastupitelstva dělají zázraky. Ještě počátkem měsíce měla stát plánovaná rekonstrukce pivovaru v Hradci Králové na administrativní centrum 1,74 miliardy. Necelé tři týdny před volbami hejtman Královéhradeckého kraje Pavel Bradík (ODS) oznamuje, že náklady budou podstatně nižší - pouze 1,18 miliardy korun. Podle všeho se jedná jen o taktiku související s krajskými volbami.
Za zlevněním rekonstrukce stojí zkrácení leasingových splátek. Původně se počítalo s dobou splácení 20 let, smlouva uzavřená mezi krajem a společností IMMORENT umožňuje splacení leasingu za osm let a dosahuje lepších parametrů než financování klasickým úvěrem. Zatímco původní nejširší varianta leasingu na 20 let bez akontace obsahovala celkové náklady ve výši 1,74 mld. Kč, navržená varianta vyžaduje celkové náklady pouze 1,18 mld. Kč.
To, co nyní hejtman Bradík předkládá veřejnosti, navrhoval už v červnu hejtmanův první náměstek Vladimír Derner (KDU-ČSL), na červnovém zasedání však jeho návrh neprošel. Proti hlasoval mimo jiné právě Bradík. "ODS se sama usvědčila, že šla do špatného obchodu," sdělil našemu serveru Derner, který patří mezi největší odpůrce stávajícího způsobu rekonstrukce pivovaru na nové krajské sídlo a celý projekt označuje za velkopanský. K tomu, že hejtman nyní souhlasí s návrhem řešení, proti kterému ještě před čtyřmi měsíci on i převážná část zastupitelů za ODS hlasoval, Derner lakonický dodává: "Je před volbami."
V souvislosti s přestavbou pivovaru na administrativní centrum panuje na krajském úřadu napětí. Podle Dernera je totiž kolem centra mnoho nejasností. Tou první je samotné zakoupení objektu. Ten přišel na 115 milionů korun, přitom ještě krátce před prodejem byl neprodejný za zhruba třetinovou částku. Dalších 835 milionů korun budou stát vlastní stavební práce. Zakázka byla přitom přidělena bez veřejné obchodní soutěže.
K rekonstrukci pivovaru na administrativní centrum přistoupil krajský úřad především kvůli nedostatku prostoru pro své pracovníky. Existovalo přitom řešení, které by vyšlo zhruba osmkrát levněji. Podle Dernera mohl krajský úřad zakoupit objekt PVT, který se nachází v bezprostřední blízkosti současného krajského úřadu. Pořizovací náklady i s úpravou pro potřeby kraje by činily zhruba 150 milionů korun. V současné době je krajský úřad v takové situaci, že si bude muset pronajmout nové prostory, stávající budova již kapacitně nestačí a rekonstrukce pivovaru je ještě daleko. Pro potřeby kraje se tak opravuje budova na Pražské třídě. Tyto prostory stejně jako stávající sídlo krajského úřadu přitom zůstanou po přestěhování do pivovaru opuštěné.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
20.10.2004 17:08
Jirka (neregistrovaný)
úplatky
tak mám pocit, že snad immorent zapomněl na Dernera s úplatky. ;-)

A že mu Bradík ukrad nápad a vydává ho za svůj. To přece není nic neobvyklého! Ve vědeckých kruzích je takových sviní, kteří ukradnou nápad nebo dokonce celou práci mladšímu kolegovi taky dost. V lepším případě ho uvedou jako spoluautora ve smyslu Pavel Bradík a kolektiv ;-).

No nic, ODS jsem stejně volit nechtěl, teď už mám důvod. Ostatně dostatečným důvodem je slizoun Kmoch na jejich kandidátce, kterej dostal "trafiku" ve VAKu, když ho vyhodili z postu tajemníka magistrátu. Když k tomu přičtu pivovar, uplácení Kořistky zadluženej stát z dob vlády současného prezidenta, tak není co řešit
24.10.2004 18:50
Xaver (neregistrovaný)
re: Jirka
Děláš jako kdyby korupce byla pouze v jedné politické straně. Pche, je jí všude dost, stejně jako psích hoven po našem městečku.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme