Rekonstrukce náměstí 28. října se odkládá

Hradecké náměstí 28. října mohlo už letos změnit svou podobu. Hradečané i turisté projíždějící náměstím od hlavního nádraží do centra se ale zatím musejí smířit se současnou smutnou tváří. Rekonstrukce je odložena na neurčito.

Na novou podobu zanedbaného náměstí vypsali radní architektonickou soutěž už loni. Přihlásilo se do ní 22 návrhů, které řešily novou zeleň, silnice, vodní prvky, stánky trhovců, moderní osvětlení nebo okrasnou zeď. Nic z toho ale zatím nebude. Město nemá na rekonstrukci peníze. „Rekonstrukce by měla stát podle prvních odhadů zhruba sedmdesát milionů korun. Město však nyní nemá dostatek peněz. Proto jsme investici zařadili mezi ty, se kterými se počítá po roce 2012,“ řekl Hradeckému deníku náměstek hradeckého primátora Josef Malíř.
Ani pak ale není začátek prací jistý. Kvůli ekonomické krizi přišel Hradec letos jen na daních z příjmu zhruba o 100 milionů korun. Příští rok to bude podle radních stejné. „Navíc máme před sebou akce z integrovaného plánu rozvoje města, které by částečně měla platit Evropská unie. Další velké investice mimo tento plán proto do roku 2012 neplánujeme,“ vysvětlil Deníku náměstek Malíř. I na dofinancování evropských projektů si město bude podle náměstka Borise Hermana muset nejspíš půjčit nebo odprodat další městský majetek.
Loňskou architektonickou soutěž vyhrál návrh týmu Martina Hájka. Nyní má čas na dopracování podrobností. „Studii budou ještě dodělávat. Radní měli totiž požadavek na rozšíření zeleně a navíc musíme definitivně vyřešit tržnici,“ řekl Hradeckému deníku Josef Malíř. Čáru přes rozpočet totiž plánům udělali stánkaři, kteří se odmítli přestěhovat do sousedního nového obchodního centra Atrium.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
3.11.2009 22:40
STDM (neregistrovaný)
A to se pání radní dušovali, že stavbou Atria (Amadea) se o tržnici nepřijde. Teď jsou zaskočeni. Názory na nesmyslné zřízení tržnice v suterénu obchodního centra znali. Jen je nechtěli slyšet jako ostatně mnoho dalších argumentů týkajících se monstrózní stavby Atria.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme