Rekonstrukce lékařské fakulty za 67 milionů je hotová

Budova lékařské fakulty prošla rekonstrukcí
Budova lékařské fakulty prošla rekonstrukcí | autor: hradeckralove.cz

Ač to na první pohled nevypadá, budova královéhradecké lékařské fakulty v Šimkově ulici prošla rozsáhlou rekonstrukcí vnitřních prostor. Do nového se bude od příštího semestru stěhovat Ústav histologie a embryologie a Ústav anatomie. Nový školní rok tak studenti medicíny čekají hned dvě novinky, tou první je rozsáhlá budova kampusu poblíž fakultní nemocnice.

„Projekt Modernizace budovy teoretických ústavů Lékařské fakulty trval téměř rok, během kterého vznikly nové posluchárny vybavené moderní technikou a jiným zařízením a další prostory pro pedagogickou a výzkumnou činnost. Zcela nové je i předsálí před Velkou posluchárnou,“ uvedla Petra Kubizňáková z královéhradecké Lékařské fakulty, která je součástí Univerzity Karlovy. Celkové náklady na rekonstrukci se vyšplhaly na 66,6 milionu korun.

Moderní pitevna

Jednou z hlavních novinek, která má zkvalitnit výuku studentů, je nová pitevna s moderním vybavením. Ta původní totiž slouží už od roku 1945. „Myslím si, že to byl dar od jedné pražské lékařské fakulty,“ řekl Českému rozhlasu děkan fakulty Miroslav Červinka. Ačkoliv slavnostní otevření nových prostor se uskutečnilo teprve včera, budoucí lékaři už část nových prostor využívali. „Rekonstrukce byla v podstatě hotová už v únoru. Letní semestr začal už tady, studenti už tady měli normálně běžně praktika z anatomie,“ řekl rozhlasu děkan. Nová pitevna umožní studentům lépe zkoumat postupy při pitvě. K tomu slouží kamera, umístěná nad jedním ze stolů. „Zejména u pitev malých struktur je potřeba se sklánět nad tělo, ale ke stolu se většinou vejdou maximálně 2 lidi. Tak učitel nejprve předvede preparaci, všichni to vidí, dá se to natočit a znovu pustit,“ vysvětlil rozhlasu Červinka.

Staré s novým

Budova lékařské fakulty v Šimkově ulici pochází z roku 1938 a je památkově chráněná. Rekonstrukce proto musela respektovat připomínky památkářů, zároveň ale poskytnout moderní zázemí pro studenty. Dělníci proto museli například vyrábět repliky původní dlažby či masivních dveří. "Z mého pohledu bylo nejtěžší překonat všechna administrativní úskalí a dopracovat se přes papíry k tomu fyzickému výsledku,“ vysvětlila rozhlasu Kubizňáková, která měla rekonstrukci na starosti.

Od začátku podzimního semestru tak studenty čekají nové prostory nejen v budově fakulty v Šimkově ulici, ale také v nově postaveném kampusu u fakultní nemocnice. V té se měli studenti učit už letos, kvůli problémům s výběrem dodavatele nábytku ale na své otevřené budova stále čeká. 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Opravy Střeziny pokračují podle plánu. Tanečníci se budou do nové budovy stěhovat kolem Vánoc

Rozsáhlá rekonstrukce základní umělecké školy Střezina v Hradci Králové zatím pokračují podle plánu. Město nyní dokončuje stavební práce v rámci první etapy, během které se rekonstruovaly pavilony výtvarného a tanečního oboru a dostavěla se spojovací chodba. Zastupitelé města na…
Čtěte více

Po dvou letech oprav se otevřela budova filozofické fakulty na náměstí Svobody

Významná vzdělávací a výzkumná instituce v Královéhradeckém kraji, Univerzita Hradec Králové (UHK), po dvouleté pauze zpřístupnila zrekonstruovanou budovu filozofické fakulty na náměstí Svobody v Hradci Králové. Opravy vyšly na více jak 200 milionů korun. Na území…
Čtěte více

Podloubí na Velkém náměstí by se mělo začít opravovat v příštím roce

Opravami podloubí, ulic V Kopečku a Rokitanského a náměstí Jana Pavla II. by měla začít revitalizace Velkého náměstí v historickém centru Hradce Králové. Vedení radnice má připravený nový plán oprav této části historického centra a nyní má k dispozici revizi a doplnění studie…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme