Rekonstrukce Kuksu je hotová, návštěvníky čeká několik novinek

Rekonstrukce Kuksu je hotová. | Zdroj: NPÚ UPS
Rekonstrukce Kuksu je hotová. | Zdroj: NPÚ UPS

Už tento víkend budou moci první návštěvníci zhlédnout nově zrekonstruovaný areál Hospitálu Kuks. Rekonstrukce za více než půl miliardy korun uzavřela brány památky na bezmála dva roky, opravy se dočkala nejen samotná barokní stavba, ale i historické jádro obce na druhém břehu Labe. Součástí opraveného komplexu je i moderní výchovně-vzdělávací centrum.

Zrestaurované nástěnné malby, nová střecha a krovy, sad i zahrada s léčivými bylinami. To vše je připraveno pro návštěvníky jedné z nejvýznamnějších historických památek královéhradecka. Barokní areál Hospitalu Kuks se dočkal největší rekonstrukce ve své historii a po dvaceti měsících jej slavnostně otevřeli zástupci kraje a vlády. Veřejnosti se hospital otevře už tento víkend.

„Opravený Kuks je známkou dobrých časů. Kuks je ztělesněním toho, z čeho naše kultura vychází. Vážím si, že žijeme v čase, kdy podobné areály získávají původní krásu, a musíme uvědomit, že to není samozřejmost,“ řekl pro iDnes.cz ministr kultury Daniel Herman. 

Oprava barokního komplexu i centra obce

Celá rekonstrukce byla rozdělena do dvou částí. Ta první, v celkové hodnotě přes 450 milionů korun, se týkala barokního areálu Kuksu. Druhá přišla na 200 milionů korun a opravy se v ní dočkaly historické budovy na druhém břehu Labe.  „Královéhradecký kraj tak může být úspěšným příkladem místa, kde se daří čerpat evropské dotace. Vždyť do obce, kde žije jen 250 obyvatel, zamířilo díky evropským projektům více jak 600 milionů korun,“ popsal projekt hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc.

Právě zrekonstruované centrum obce je první, čeho si turisté povšimnou, přijedou li po nedávno dokončené cyklostezce z Hradce Králové. „Kromě opravených barokních domů jsou v obci nově vydlážděné všechny cesty, historická schodiště a kašny s lázeňskými prameny,“ řekl Filip Košťál, projektový manažer Revitalizace Kuks o.p.s., která celou akci zaštiťuje. Nové je i Rentzovo muzeum a informační centrum. Nechybí ani aplikace pro chytré telefony, která návštěvníky provede po významných místech oblasti.

Rekonstrukce barokního areálu Kuksu přinesla také několik novinek. Jednou z nich je zahrada s léčivými bylinami. Ty budou také k prodeji v bylinářském obchodu. Historicky cenné jsou nástěnné malby, které restaurátoři nalezli pod četnými nátěry interiéru severního křídla komplexu. Série vyobrazení s názvem Tanec smrti pochází z 18. století. „Úmyslem bylo ukázat, že jsme si před smrtí všichni rovni. Vezměte si, že hospitál byl určen pro vysloužilé vojáky, kteří sem přišli po různých životních útrapách a často tu v blízkosti kostela umírali. Na této chodbě, kudy procházeli, si měli uvědomit, jak to s životem vlastně je,“ řekl iDnesu kastelán Kuksu Libor Švec. Součástí zrekonstruovaného komplexu je i ovocný sad.

Moderní vzdělávací centrum

V bývalé hospodářské části vzniklo výchovně-vzdělávací centrum. „Jde o edukační centrum, které se zabývá nejen dějinami farmacie, ale i původním posláním Hospitalu Milosrdných bratří,“ řekl ředitel Územní památkové správy na Sychrově Miloš Kadlec. Provozovatelé ale chtějí v nově vybudovaném prostoru pořádat i další akce. „Plánujeme například workshopy pro rodiny, které pečují o blízké, kteří trpí roztroušenou sklerózou,“ dodal Kadlec.

 Vzácné malby, objevené při rekonstrukci. | Zdroj: NPÚ UPS Vzácné malby, objevené při rekonstrukci. | Zdroj: NPÚ UPS
 Nádvoří Hospitalu Kuks. | Zdroj: NPÚ UPS Nádvoří Hospitalu Kuks. | Zdroj: NPÚ UPS
 Nově opravená zahrada. | Zdroj: NPÚ UPS Nově opravená zahrada. | Zdroj: NPÚ UPS
| Zdroj: NPÚ UPS | Zdroj: NPÚ UPS
Rekonstrukce Kuksu | Zdroj: NPÚ UPS Rekonstrukce Kuksu | Zdroj: NPÚ UPS
Rekonstrukce Kuksu | Zdroj: NPÚ UPS Rekonstrukce Kuksu | Zdroj: NPÚ UPS
Rekonstrukce Kuksu | Zdroj: NPÚ UPS Rekonstrukce Kuksu | Zdroj: NPÚ UPS
Rekonstrukce Kuksu | Zdroj: NPÚ UPS Rekonstrukce Kuksu | Zdroj: NPÚ UPS

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme