Rekonstrukce křižovatky Koruna bude o desítky milionů dražší

Cena rekonstrukce křižovatky Koruna vyjde na téměř 130 milionů korun. Zdroj: MmHK
Cena rekonstrukce křižovatky Koruna vyjde na téměř 130 milionů korun. Zdroj: MmHK

Rekonstrukce křižovatky Koruna v sousedství právě vznikajícího obchodního centra Aupark vyjde na 127,9 milionů korun. Původní odhady byly ale mnohem nižší, ještě v loňském roce se mluvilo pouze o 80 milionech. I přes mnohem vyšší rozpočet zhruba dvě třetiny zastupitelů tento krok minulý týden odsouhlasily. Křižovatka a také její okolí by se měly začít opravovat letos v létě, podle plánu by měly být dokončeny do konce roku 2016.

Přechody, zeleň i stezky pro cyklisty

Kromě okružní křižovatky se stavbaři zaměří také na její okolí. Přibydou přechody pro chodce, cyklistické stezky i zeleň. „Významnou obnovou projde například i část Gočárovy třídy včetně křižovatky u Čedoku. Rekonstrukce se dotkne také Habrmanovy ulice, a to až téměř po základní školu. Kompletní obměnou projde i území od křižovatky Koruna směrem k podjezdu do Kuklen, přičemž stavbaři zútulní i část prostoru před ním. V úzké návaznosti na toto stavební území se práce dotknou i části ulice Všehrdova a vytvoří zcela nové dopravní napojení ulice Zamenhofovy. V Puškinově ulici stavbaři provedou pouze úpravu nájezdu. Rekonstrukce okružní křižovatky u Koruny zahrne plochu v rozsahu zhruba 20 tisíc metrů čtverečných,“ uvedla tisková mluvčí královéhradeckého magistrátu Magdaléna Vlčková.

Zastupitelé vyšší cenu křižovatky kritizují

I když stavba ještě ani nezačala, už teď se potýká s četnou kritikou. Například kvůli stále se zvyšující ceně opravy. Z části ji pokryje 70 milionů, které zaplatila společnost HB Reavis za pozemky, kde vzniká Aupark. Zbytek, tedy zhruba 60 milionů, ale zaplatí město.  „Před lety se hovořilo o 60, později o 85 milionech korun. Město se dostalo do závislosti a podřízenosti investora HB Reavis Group. V lednu jsme hovořili o 100 milionech, teď jsme na 127,“ kritizoval narůstající cenu zastupitel Alois Havrda a upozornil, že město se kvůli tak vysoké částce může dostat do problémů.

„Investovat do takové akce 127 milionů je selháním odboru rozvoje města. Když lidé v některých částech města chtějí u komunikace kvůli bezpečnému vjezdu nainstalovat zrcadlo, město jim argumentuje, že nemá dostatek peněz. Ve městě, které chce kandidovat do UNESCO, máme řadu ulic, kde chodíme v bahně. Je to absurdita roku,“ komentoval návrh pro idnes.cz zastupitel Martin Hanousek.

Vedení města výslednou cenu obhajuje a tvrdí, že je stále v povoleném limitu. Nemalé peníze jsou nutné například do nové infrastruktury nebo uspořádání trakčního vedení trolejbusů.  „Stavební rozpočet byl sestavován zhruba v polovině loňského roku. Přestože ke konci roku 2014 a na začátku letošního roku došlo dle projektantů ke zlepšení situace ve stavebnictví, což mj. podle dostupných zdrojů v roli investora potvrzuje například ŘSD i Královéhradecký kraj, je vítězným zhotovitelem nabídnutá cena stále v povoleném původním rozpočtovém rozpětí, které sahá do hranice 130 mil. Kč bez daně,“ uvedla mluvčí Vlčková.

Průjezd dopravy zůstane během rekonstrukce zachován

Výběrového řízení se zúčastnilo celkem šest firem, zvítězilo sdružení firem M-Silnice a Sovis CZ. Nové řízení, ze kterého by vzešel vítěz s levnější nabídkou, město kvůli zdržení celé opravy odmítá vypsat. „Pokud jde o zrušení zakázky a předělání na jednodušší model, tak to možné je, ale vyžadovalo by to nové územní řízení, které by nás časově posunulo jinam a pointa souběhu výstavby křižovatky a obchodního centra by byla pryč,“ vysvětlil náměstek primátora Jindřich Vedlich.

Stavba křižovatka by měla začít letos v létě, její dokončení je naplánováno do konce roku 2016. „Samotná stavba je rozdělena do více etap tak, aby byl zachován průjezd osobní dopravy a linek městské hromadné dopravy, což byla jedna z hlavních podmínek města při zadávání zakázky.  S přeměnou křižovatky se počítalo už zhruba před deseti lety, tedy v době, kdy využití sousedního území, na němž vzniká Aupark, ještě nebylo vůbec zřejmé,“ uvedl náměstek. Vedlich.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Opravy Střeziny pokračují podle plánu. Tanečníci se budou do nové budovy stěhovat kolem Vánoc

Rozsáhlá rekonstrukce základní umělecké školy Střezina v Hradci Králové zatím pokračují podle plánu. Město nyní dokončuje stavební práce v rámci první etapy, během které se rekonstruovaly pavilony výtvarného a tanečního oboru a dostavěla se spojovací chodba. Zastupitelé města na…
Čtěte více

Miniparčík s Galerií cti u Koruny by měl získat novou podobu

Postory vedle okružní křižovatky Koruna by chtělo město přebudovat. Součástí tohoto prostoru je betonový monument zvaný Galerie cti. Samotná křižovatka zůstane nedotčená úpravami. Radnice chce nechat vypsat architektonickou soutěž, která by novému prostoru vtiskla konkrétní…
Čtěte více

Budoucnost zchátralé Galerie cti u Koruny řeší vedení města

Galerie cti, kde kdysi na veřejnost shlížely fotografie hradeckých komunistů ani po více než třiceti letech od sametové revoluce nezmizela nebo nezměnila svůj vzhled. Nyní se o památníku naproti obchodnímu centru Aupark začíná mluvit. Památník možná zmizí úplně a nebo se z něj…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme