Rekonstrukce historické budovy gymnázia J. K. Tyla začne již brzy

Do několika málo dnů se stavbaři pustí do rekonstrukce historické budovy gymnázia Josefa Kajetána Tyla v Hradci Králové. Kompletní modernizace unikátní stavby Josefa Gočára, která vznikla v první polovině minulého století, začne v červnu a do roka by měla být hotova. Studenti gymnázia, kteří nyní využívají budovu bývalého ústavu hluchoněmých, by v budově měli v září 2013 zahájit školní rok.

„Budova po dobu své existence neprošla žádnou zásadní rekonstrukcí, což ji na jedné straně zanechalo architektonicky velmi čistou, ale celý areál již jeví četné známky opotřebení. Její rekonstrukce je proto svým způsobem výjimečná. Kraj na ni získal 70 milionů korun z regionálního operačního programu,“ uvedl první náměstek královéhradeckého hejtmana Josef Táborský.
Rekonstrukce se dotkne celé památkově chráněné budovy, která se dočká i kompletní výměny oken. Během stavby dojde i na některé sanační práce. Ve spolupráci s památkáři by měly být odstraněny například některé pozdější necitlivě provedené stavební úpravy školy.
Kvůli rekonstrukci museli studenti gymnázia budovu opustit: od loňského podzimu se učí v budově hradeckého „hlucháku“, která se tak stala poprvé školskou budovou. Až hluchák opustí studenti Tylova gymnázia, stane se sídlem dalších krajských středních škol.
Budova gymnázia je spolu s Muzeem východních Čech a Labskou elektrárnou „Hučák“ nejvýznamnější stavbou počátku moderní architektury na území Královéhradeckého kraje. Škola byla projektována v roce 1924 architektem Josefem Gočárem jako Státní gymnázium. Architektonické řešení je podřízeno urbanistickému celku v oblasti Zálabí.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme