Rekonstrukce Galerie moderního umění začala, potrvá 14 měsíců

Galerie moderního umění projde opravami
Galerie moderního umění projde opravami | autor: hradeckralove.cz

V Hradci Králové ve středu odstartovala rozsáhlá a dlouho očekávaná rekonstrukce Galerie moderního umění. Cena oprav včetně DPH by se podle propočtů z Královéhradeckého kraje, jehož je galerie příspěvkovou organizací, mohla vyšplhat až na 94 milionů korun.

Opravy pozdně secesní budovy bývalého Záložního úvěrového ústavu povede hradecká firma Stako a potrvá čtrnáct měsíců. Provoz galerie, který byl ukončen už letos v dubnu, by se měl plně obnovit na jaře 2016.

Opravy galerie z velké části uhradí dotace

Galerie moderního umění v Hradci Králové je příspěvkovou organizací Královéhradeckého kraje a ten původně počítal s tím, že opravy vyjdou na téměř 80 milionů korun bez DPH. 

„Vysoutěžená cena je však bezmála o čtrnáct a půl milionu nižší,"uvedla Martina Götzová z tiskového oddělení krajského úřadu a dodala, že nyní se předpokládá cena kolem 62,7 milionů korun bez DPH.

"Celkové náklady by mohla z 85 procent pokrýt dotace z Regionálního operačního programu Severovýchod v rámci Integrovaného plánu rozvoje měst v maximální výši 60 milionů korun. Zbytek by se financoval z krajského rozpočtu,“ doplnila ještě Martina Götzová.

Opraví se exteriér i vnitřní prostory budovy

Kromě vnějších úprav secesní budovy, která stojí na Velkém náměstí v historickém centru Hradce, se velkých proměn dočká také interiér, projde celkovou modernizací.

V Galerii se mimo jiné vymění střecha, budova získá novou fasádu, vymění se elektroinstalace. V plánu jsou také nová okna a oprava balkonů.

„Těší mě, že jsme naplnili věci, o kterých jsme ještě před dvěma lety nevěřili, že by se mohly stát,“ podotkl při slavnostním zahájení rekonstrukce hejtman kraje Lubomír Franc.

Galerie funguje 61 let, začínala v provizoriu a mimo Hradec

Budova bývalého Záložního úvěrového ústavu o generální rekonstrukci usilovala už dlouho. 

Ani její začátky nebyly růžové. „Naše galerie byla založena v roce 1953. Dalších 37 let byla v provizorních podmínkách. Prvních deset let dokonce mimo město Hradec Králové. V roce 1990 získala galerie tuto krásnou budovu. Nicméně zase jsme přišli do provizoria, protože budova nebyla připravena pro vystavování uměleckých děl,“ připomněl historické pozadí Galerie moderního umění její ředitel Tomáš Rybička.  

„Byl bych rád, kdyby se nám podařilo z této krásné budovy vytvořit moderní galerii moderního umění. Galerii, která bude návštěvníkům poskytovat to co dneska tyto instituce běžně poskytují,“ dodal současný ředitel.

O plánované rekonstrukci Galerie moderního umění jsme vás v minulosti informovali v článku Hradecký „Hluchák“ i Galerii moderního umění čeká rekonstrukce a v článku Finance na opravy "Hlucháku" a Galerie moderního umění kraj už schválil, čeká se na dotace z EU.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Opravy Střeziny pokračují podle plánu. Tanečníci se budou do nové budovy stěhovat kolem Vánoc

Rozsáhlá rekonstrukce základní umělecké školy Střezina v Hradci Králové zatím pokračují podle plánu. Město nyní dokončuje stavební práce v rámci první etapy, během které se rekonstruovaly pavilony výtvarného a tanečního oboru a dostavěla se spojovací chodba. Zastupitelé města na…
Čtěte více

Vstup zdarma první středu v měsíci láká na kulturu více návštěvníků

Už dva měsíce můžou zájemci každou první středu v měsíci využít vstup zdarma do krajských kulturních institucí. Navštívit je možné například muzea nebo galerie. V Hradci se jedná o tři instituce. Některá místa proto registrují zvýšený zájem o prohlídky. Je mezi nimi například…
Čtěte více

Muzeum a galerie moderního umění usilují o významnou cenu

Muzeum východních Čech a Galerie moderního umění v Hradci Králové usilují o významnou cenu Gloria musaealis za rok 2021 v oblasti muzejnictví. Organizace se uchází mezi dalšími padesáti muzei a galeriemi o ocenění hned pětkrát, a to v kategoriích muzejní výstava, publikace a…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme