Rekonstrukce části centrálního úseku Benešovky se chýlí ke konci

Východní část rekonstruovaného centrálního úseku Benešovy třídy v Hradci Králové se pomalu chýlí ke svému závěru. V dalších částech frekventovaného bulváru sice probíhají i nadále čilé stavební práce, ovšem prostranství okolo pošty je již hotové a po kolaudaci začíná sloužit plnohodnotně občanům i návštěvníkům města.

Pylon - nová dominanta třídy

„Obnova centrální části veřejného prostranství Benešovy třídy byla jednou ze stavebně nejobtížnějších a rovněž z pohledu finančního nejnáročnějších akcí v rámci celé revitalizace," uvedl náměstek primátora pro rozvoj města Jindřich Vedlich. Jak dodal, důvodem byla výstavba nových garáží v podzemí, a horního parteru, kde postupně už začíná vznikat bezbariérový prostor se zastřešených průchodem - pylonem. Právě konstrukce pylonu bude jednou z dominant Benešovy třídy a propojí hotovou východní část se západní, na níž stavební práce stále probíhají.

Výstavba pylonu spojujícího obě strany Benešovy třídy v místě kruhové objezdu zakončí stavební práce v centrální části. Prostor doplní odpočinková zóna s vodními prvky. Kruhový objezd by měl být hotov do konce letošního roku. Jeho zprovoznění výrazně usnadní řidičům průjezd Benešovou třídou, který je díky stavebním pracem nepřehledný a komplikovaný.

Další financování je nejasné

Celkové náklady na rekonstrukci centrální části Benešovy třídy jsou vyčísleny na 190 milionů korun. Zhruba třetina je hrazena z dotace Integrovaného operačního programu. Dosud bylo na rekonstrukci Benešovky "prostavěno" 109 milionů korun. Financování dalších etap rekonstrukce je však nejasné. Jak již dříve uvedl náměstek Vedlich, je možné, že z dotačních titulů na roky 2014-2020 město peníze na rekonstrukci Benešovy třídy nedostane. Následující dotační období je totži koncipováno aglomeračně pro společné projekty Hradce a Pardubic. To by znamenalo, že město by rekonstrukci muselo hradit ze svého.


Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Lávka na Benešovce už slouží lidem. Kolik stála její oprava?

Nejen obyvatelům Benešovy třídy už slouží nová lávka u Kozlovky. Dokončena je o téměř dva týdny dříve, než se původně plánovalo. Práce byly zahájeny loni v létě, po technologické přestávce pokračovaly dokončovací práce. Výsledkem je úplně nová lávka za více než 10,6 milionu…
Čtěte více

Nová lávka na Benešovce se brzy začne stavět. Kdy bude hotovo?

Na Benešově třídě v Hradci Králové brzy začne výstavba nové lávky u Kozlovky. Nahradit má tu stávající, na které doposud probíhaly bourací práce. V následujících týdnech dojde k výstavbě mikropilotů, na kterých bude přibližně v polovině září postavena lávka nová. Během…
Čtěte více

Zarostlá lávka ke Kozlovce na Benešově třídě se začala bourat

Jedna z neutěšených částí Benešovky by se měla během několika měsíců dočkat proměny. Lávka,která vede ke Kozlovce se v těchto dnech začala bourat. Na jejím místě vznikne lávka nová. Po ní se budou moci Hradečáci projít hned od Nového roku. Jde o jeden z mnoha dílků, které tvoří…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme