Registr vozidel bude na začátku prázdnin mimo provoz

Motoristé v celé republice, tedy i v Hradci Králové a všech 81 spádových obcích, musí v prvním červencovém týdnu počítat s odstávkou centrálního registru vozidel (CRV).

Od pátku 29. června od 15 hodin do neděle 8. července dojde k převodu stávajícího registru vozidel na nový systém. V době odstávky nebude možné vozidla přihlašovat do registru a ani dělat jakékoliv změny. Spuštění nového systému se plánuje na pondělí 9. července.
Královéhradecký odbor dopravy bude ale i přesto klientům v uvedených dnech k dispozici. „Vyjma agendy týkající se registru vozidel bude plně fungovat úsek řidičských průkazů, pokladna či oddělení pozemních komunikací,“ informovala tisková mluvčí města Magdalena Vlčková.
Jak uvádí ministerstvo dopravy, je nutná odstávka záměrně naplánovaná na pouze tři pracovní dny a následné dny státních svátků a volna. Fakticky tak dojde k pouze třídennímu výpadku provozu, ale zároveň by měl být dostatek času k přesunu citlivých dat.
Budoucí změny propojí CRV s Informačním systémem základních registrů (to je např. registr osob, registr obyvatel, atd.). Provázáním těchto registrů má dojít mimo jiné k bezpečnému sdílení dat mezi jednotlivými úřady. Dále se registr propojí s policií anebo evidencí kradených aut v zahraničí. Nově je také možné registrovat značky na přání (samozřejmě za poplatek a za daných pravidel) či převádět registrační značky mezi vozidly téhož majitele.
Někteří odborníci předpokládají, že přechod na nový systém se neobjede bez komplikací. Novela zákona o provozu na pozemních komunikacích totiž vládou prošla teprve 30. května 2012. Pro hladký přechod na nový systém jsou sice úředníci školeni v průběhu června, ale o tom, jak hladký přechod to bude, už na konci května spekuloval server tyden.cz. Uvedl totiž, že systém je šitý horkou jehlou. "Máme květen a úředníci, se kterými komunikuji, jsou překvapeni a nevědí, co si o tom mají myslet. Od července má začít platit nový centrální registr vozidel. Oni ale zatím žádný nový systém neviděli. I kdyby jim nový systém představili těsně před klíčovým datem, neuměli by s tím zacházet. A to ještě počítáme s tím, že bude program bezchybný," řekl Týdnu Josef Pokorný, bývalý šéf odboru na ministerstvu dopravu a nyní expert soukromé dopravní firmy. 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme