Štítky: | Doprava | provoz | školy | základní školy |

Ranní mumraj u základních škol hodlá město omezit školními plány mobility

Rána bývají u škol hetkická.
Rána bývají u škol hetkická. | autor: hradeckralove.cz

Už nějaký čas připravuje město školní plány mobility. K čemu je to dobré? Mají přinést  snížení počtu aut v blízkosti školních budov, zajištění ještě většího bezpečí na cestách i zlepšení povědomí o aktivním a zdravém stylu života nejen u školáků. Do projektu se zapojili žáci, rodiče i učitelé ze čtyř hradeckých škol, a to ZŠ Josefa Gočára, ZŠ Úprkova, ZŠ Habrmanova a ZŠ Milady Horákové. První úpravy okolí škol, které z plánů mobility vyplývají, by mohly být zahájeny už s příchodem nového školního roku, postupně pak budou pokračovat až do roku příštího.

„Často se setkáváme s tím, že rodiče vozí své děti do bezprostřední blízkosti škol, v důsledku toho pak v ranních a odpoledních hodinách vzniká řada nepříjemných situací. Auta parkují na zakázaných místech, vjíždějí na travnaté plochy a poškozují zeleň, blokují provoz a podobně. Místo se stává chaotickým a v mnoha případech nebezpečným. Takových situací se chceme vyvarovat, proto jsme začali hledat řešení,“ uvádí náměstek primátorky pro oblast rozvoje města Lukáš Řádek. Město tak začalo připravovat školní plány mobility. Tyto dokumenty budou vytvořeny na míru každé škole a jejich cílem je zajistit bezpečné, zdravé a šetrné dopravení dětí do školy i ze školy.

Na jaře bylo zahájeno terénní šetření, ze kterého nyní vyplynulo několik možností, jak situace v okolí vybraných škol řešit. „Plány mobility obsahují několik opatření, která jsme rozdělili do tří oblastí. Tou první jsou nestavební úpravy, které budou spočívat například ve výměně dopravního značení či jiném uspořádání. Dále jsou to stavební úpravy, které zahrnují například zlepšení přechodů a podobně. Třetí je pak výstavba koláren u každé školy,“ říká náměstek Řádek. Právě o řadu těchto návrhů si napsali sami žáci nebo jejich rodiče.

Některé změny už na podzim

První úpravy, které budou spočívat ve změně nebo výměně dopravního značení či jiném uspořádání, by se měly v těchto školách uskutečnit do konce letošního roku. S výstavbou nových koláren se pak počítá v příštím roce, kdy by také mohlo dojít ke stavebním úpravám na některých přechodech nebo křižovatkách. „Naším cílem je motivovat děti k tomu, aby vyměnily auto za jiný způsob dopravy, která přispívá nejen k jejich aktivnímu a zdravému životnímu stylu, ale zároveň je šetrnější k životnímu prostředí,“ dodává náměstek Řádek. Náklady na tato opatření se nyní odhadují na osm milionů korun. Po jejich dokončení chce město tvorbu školních plánů mobility rozšířit do dalších hradeckých škol.

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Za Hradcem, směrem na Hořice se začne stavět úsek dálnice D35

Příští týden v pondělí vypukne stavení ruch v místech budoucí dálnice D35 v úseku mezi Hradcem Králové a Sadovou. Slavnostní zahájení stavby se uskuteční 16. září, informuje Ředitelství silnic a dálnic. Část dálnice mezi obcí na Hradecku a městskou částí Hradce Králové by měla…
Čtěte více

Uzavírka u polikliniky na Slezském Předměstí omezí na týdny dopravu

První školní den překvapila řidiče, kteří chtěli projet kolem polikliniky na Slezském Předměstí, uzavírka. Začala tam oprava silnice. V ulici Bratří Štefanů tak částí komunikace u polikliniky neprojedou auta a odkloněná je také městská hromadná i meziměstská doprava. Opravovat…
Čtěte více

Změny u škol v Gočárově ulici jsou první vlaštovkou plánu mobility

Město už od března pracuje na školních plánech mobility. Přinést mají snížení počtu aut v blízkosti školních budov v Hradci, zajištění ještě většího bezpečí na cestách i zlepšení povědomí o aktivním a zdravém stylu života nejen u školáků. Se startem školního roku se již podařilo…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme