Radnice vypověděla smlouvu ABD, opravu zimního stadionu zajistí město

Smlouva s provozovatelem zimního stadionu je nevýhodná a město od ní chce odstoupit. Tak se alespoň magistrát a v úterý 26. 4. 2011 i zastupitelé postavili ke smlouvě se společností ABD Invest, která současně stadion rekonstruuje.

Hradec ale zrušení smlouvy bude stát zhruba desítky milionů korun odstupného. O uvolnění těchto prostředků budou ještě zastupitelé jednat. „Finanční vypořádání s firmou za provedené práce ve výši téměř 150 miliónů korun bez DPH právě schválili hradečtí zastupitelé s tím, že konečné znění smlouvy o ukončení nájmu bude ještě projednáno na příštím zasedání. I přes tuto částku město v dlouhodobém výhledu ušetří až v řádech desetimiliónů korun,“ uvedla mluvčí Magistrátu Magdaléna Vlčková. Nové vedení radnice už spolupráci s ABD Invest před časem kritizovalo. „Smlouva z roku 2006 už není pro město výhodná. Investice firmy směřují spíše do administrativních prostor, hotelu, a my bychom chtěli mít v pořádku ledovou plochu a mantinely. Odstoupením od smlouvy bychom mohli ušetřit 50 až 150 milionů korun,“ řekl Hradeckému deníku primátor Zdeněk Fink.
Podle Finka by spolupráce s ABD Invest mohla skončit už v dubnu nebo květnu. Vyplacení odstupného by prý nemělo zatížit městský rozpočet. „Asi 108 milionů korun půjde z výsledku hospodaření loňského roku. Zbytek vezmeme z rezervy,“ vysvětlil Deníku Jindřich Frydrych, vedoucí ekonomického odboru radnice.
Postupná rekonstrukce stadionu trvá už 4 roky, tedy po dobu, kdy si společnost ABD Invest areál pronajala. Nájemní smlouva se ale několikrát prodloužila a spolu s tím se protahují i termíny oprav. Podle současné smlouvy by měl nájem trvat až do roku 2022. Pro město je to nevýhodné. „Čím více se prodlužuje nájem, tím je to pro město méně výhodné,“ řekl před časem Sedmičce šéf bývalého kontrolního výboru zastupitelstva Arnošt Urban.
Zimní stadion mezi tím získal nový plášť, divácké prostory a skyboxy, nové chlazení, střechu a elektroinstalaci. Na opravy bylo vyčleněno asi 280 milionů korun, z toho zhruba 210 už firma proinvestovala. Rekonstrukci město společnosti ABD Invest splácí formou nájmu, což je asi 25 milionů korun ročně, a také dalšími 12 miliony ročně na provoz.
Nyní bude nejspíš město pokračovat v úpravách samo. „Zatím máme vyčísleny náklady na opravy ledové plochy a mantinelů, ty by se měly pohybovat kolem 20 milionů korun,“ přiblížil Hradeckému deníku Ondřej Votroubek, vedoucí odboru správy majetku. Provoz stadionu pak podle primátora zajistí některá městská organizace. „Mohou to být technické služby, správa nemovitostí nebo třeba hokejový klub,“ dodal Deníku primátor Zdeněk Fink.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
27.4.2011 12:45
JPA  (Pokročilý)
Ještě mi chybí - když už se řeklo po těch letech "A" (že přestavba ZS je tunel na městské finance nemající nic společného s hokejem, bo se převážně investovalo do zcela zbytečných "kosmetických" úprav a to podstatné pro hokej je v původním stavu a netknuto) - to "B", tedy že je podáno trestní oznámení na zodpovědné osoby, které za město smlouvu (včetně "dodatků") s ABD vypracovaly...
jpa
27.4.2011 18:34
kika  (Nováček)
No a ještě by to chtělo vypovědět smlouvu s Atolem. I na tom by město vydělalo.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme