Radnice doporučila studii architekta Krejčíka

Hradečtí radní na jednání v úterý vybírali architektonickou studii na rekonstrukci Velkého náměstí v historickém centru města. Nejvíce radních hlasovalo pro návrh z dílny ARN Studia pod vedením architekta Jiřího Krejčíka. Nová podoba náměstí, jejíž náklady se odhadují na 160 milionů korun, má být dokončena zhruba za tři roky.

Radní hodnotili celkem čtyři prezentace, které byly do soutěže přihlášeny. Odborná porota vybrala studii ateliéru Romana Kouckého.  „Rada po diskusi doporučila projekt architekta Krejčíka, byť návrh architekta Kouckého je velice progresivní,“ sdělil primátor Otakar Divíšek. Konečné rozhodnutí o vítězi má padnout koncem dubna na zasedání městského zastupitelstva. „Oba návrhy mají stejnou filozofii, řeší náměstí v jedné ploše. Rozdělují jej dopravní osou na část živou a odpočinkovou,“ uvedl náměstek primátora Josef Malíř. Krejčíkovo dílo klade důraz na historii. „Ateliér se dlouhodobě zabýval historickými rekonstrukcemi a v návrhu je to vidět. Důležité je dát náměstí nějaký život, aby nebylo mrtvé. Toto technické řešení počítá s řadou možností, jak náměstí využít. Umožní pořádání akcí, které vyžadují volnou plochu,“ řekl náměstek Malíř.
Návrh rekonstrukce, který radnice doporučila, respektuje zadání a počítá se 120 místy k parkování. „Umožňuje parkovat po obou stranách komunikace a zachová 70 míst pro abonenty a 50 pro hosty ,“ dodal Malíř.
Rekonstrukce Velkého náměstí je součástí integrovaného plánu rozvoje města a přibližně polovinu nákladů mají hradit evropské fondy.  „Dotace město získá, pokud se opravy stihnou nejdéle do poloviny roku 2015,“ doplnil Malíř.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
23.4.2009 12:05
Bjorken (neregistrovaný)
V tomhle musím souhlasit s radnicí, Krejčíkův návrh se mi vskutku líbí.
23.4.2009 12:31
Bjorken (neregistrovaný)
Líbí se mi, že náměstí není bílé jako Kouckého. A hlavně, že je tam možnost pořádat ty velké akce. Světla a fontána jsou také pěkné. Více v diskusi ve fóru.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme