Štítky: | ptačí chřipka |

Ptačí chřipka v Hradci u uhynulé labutě potvrzena. Hasiči vyjížděli i k dalším mrtvým ptákům

Hasiči zasahují na zamrzlé řeče v Hradci
Hasiči zasahují na zamrzlé řeče v Hradci | autor: HZS Královéhradeckého kraje

V Hradci Králové se u uhynulé labutě potvrdily testy na ptačí chřipku. Labuť uhynula ve středu u soutoku Labe s Orlicí. „U labutě byl prokázán vir aviární influenzy subtypu H5. Jedná se tak o druhé potvrzení výskytu viru H5 u volně žijících ptáků v Královéhradeckém kraji. Tím prvním byl nález kačera na břehu rybníka v Náchodě-Babí v pondělí 16. ledna,“ potvrdil pro novinky.cz Petr Majer, mluvčí Státní veterinární správy. Vzhledem k tomu, že ani v jednom případě se nejednalo o ptáky v chovech, ale volně žijící ptactvo, nebylo nutné přijímat žádná mimořádná opatření. Hasiči však během dalších dvou dní vyjíděli k dalším dvěma uhynulým labutím.

Veterináři jsou však přesto v pohotovosti. Už ve čtvrtek totiž zasahovali královéhradečtí hasiči na žádost veterinární správy opět ve stejné lokalitě. „Poprvé vyjeli krátce před osmou hodinou ráno k vodní elektrárně Hučák k uhynulé labuti na ledové kře,“ uvedla mluvčí hasičů Martina Žahourková.

Královéhradecký kraj zatím žádné opatření nechystá. „Hejtman Jiří Štěpán rozhodl, že bezpečnostní rada kraje prozatím svolána nebude. Problém by byl, kdyby se nákaza objevila v uzavřeném chovu. Situaci monitorujeme a pokud se radikálně zhorší, budeme přijímat další opatření - včetně případného svolání bezpečnostní rady," uvedla mluvčí kraje Martina Götzová.

Druhá uhynulá labuť na řece byla ohlášena na operační středisko hasičů v pátek osm minut po druhé hodině odpoledne. „Hasiči tentokrát jeli k mostu u fakultní nemocnice,“ dodala Žahourková. Podle jejího vyjádření jsou lidé nyní k nálezům mrtvého ptactva vnímavější a hlásí takové nálezy častěji než v minulosti.

Vzorky uhynulých zvířat byly podle Petra Majera z veterinární správy odeslány do laboratoře. Výsledky by měly být známy v těchto dnech.

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme