Prvorepubliková vila ve Střelecké ulici je novou kulturní památkou města

Liskova vila ve Střelecké ulici.
Liskova vila ve Střelecké ulici. | autor: turistika.cz

Hradec má od minulého týdne novou kulturní památku. Stala se jí prvorepubliková funkcionalistická vila v hradecké Střelecké ulici, jejíž autorem je architekt Oldřich Liska. V současnosti ji využívá živnostenský úřad. Rozhodlo tak ministerstvo kultury, které ji na seznam zapsalo jako soubor domu spolu s pozemkem i oplocením. Stavba si přes pozdější změnu svého využití zachovala do současnosti velké množství původních prvků a konstrukcí a areál vily jako celek je velmi dobře dochován.

Autor vily navrhl i původní městské lázně

Vila čp. 824 z roku 1932 je součástí prvorepublikové blokové zástavby vycházející z Gočárova regulačního plánu Hradce Králové a stojí v západním cípu městské památkové zóny ve Střelecké ulici. Autorem návrhu a zároveň stavebníkem vily je významný funkcionalistický architekt Oldřich Liska, který v Hradci Králové navrhl mimo jiné i původní městské lázně na Eliščině nábřeží. Objekt byl navržen a do roku 1947 také užíván jako obytná vila s projekčním ateliérem. Po válce prostory domu i zahrady využívala mateřská školka, v devadesátých letech byla pronajímána politickým stranám. V současné době budova slouží jako sídlo Živnostenského úřadu magistrátu města.

Podnět k zapsání vily na seznam kulturních památek podal v dubnu 2016 její současný vlastník – město Hradec Králové, žádost podpořil Královéhradecký kraj a Národní památkový ústav.

Vilu architekt navrhl a postavil pro své bydlení

Architekt a urbanista Oldřich Liska objekt navrhl a postavil pro vlastní bydlení a pro projekční kancelář ve funkcionalistickém slohu. Má dvě nadzemní a jedno podzemní podlaží, obytnou střechu, součástí objektu je malá zahrada s bazénkem a s oplocením. V přízemí byla umístěna kancelář a v patře bylo vlastní bydlení.

„Vila je příkladem kvalitního architektonického řešení, které je v souladu s urbanistickou koncepcí a je zachován s vysokým počtem autentických prvků, jako je konstrukce objektu, fasády, interiéry - vstupní hala se schodištěm a zábradlím, vnější okna a dveře či oplocení. Unikátní jsou posuvná ocelová okna s ocelovou špaletou v patře objektu, která jsou po obnově,“ říká vedoucí odboru památkové péče města Hradce Králové Jan Falta.

Jednalo se o experimentální konstrukci navrženou architektem Liskou – okna - jak rámy, tak i křídla - jsou na místě složena z jednotlivých prvků - pásků a úhelníků za použití tisícovek vrutů. „Výrazným uměleckým prvkem v interiéru objektu je krb s obkladem s barevnými úzkými pásky, které mají svůj „otisk“ i na vstupní části fasády. Je zachováno oplocení objektu a v náznaku je rekonstruováno i uspořádání zahrady,“ dodává Jan Falta. Město jako stávající vlastník provádí pravidelnou údržbu tak, aby zůstaly zachovány architektonické a památkové hodnoty jak vlastní stavby, tak i celého areálu.

Ministerstvo kultury ve svém rozhodnutí mimo jiné uvádí: „Soubor Liskovy vily splňuje podmínky pro prohlášení věci za kulturní památku, neboť se jedná o příklad kvalitní dobře dochované funkcionalistické stavby významného královehradeckého stavitele a urbanisty. Vila vystavěná v roce 1932 byla navržena tak, aby vyhovovala nárokům a potřebám vlastníka, kterým byl samotný architekt Liska, proto zde kromě obytných prostor byla také projekční kancelář s kreslírnou, archivem a garáží. Segmentové prohnutí stavby respektující tvar významné městské komunikace dokládá architektův cit a vnímání i pro širší oblast sídelní struktury. Stavba je výrazně vertikálně i horizontálně členěna a její hmotu potrhuje fasáda se střídajícím hladkým světlým provedením a tmavými obklady evokujícími cihly, které jsou pro město Hradec Králové typické.“ Ministerstvo dále poukazuje na skutečnost, že se zde do současnosti dochovala řada původních konstrukcí a prvků a architektonický výraz celé stavby doplňuje oplocení zahrady, které je vyvedeno ve stejném materiálu a barevném provedení jako exteriérové ztvárnění domu a společně tak tvoří jednotný celek.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Hradec přidá majitelům na opravy památkově chráněných budov téměř deset milionů

Příspěvek z městského rozpočtu na výměnu oken, dveří či opravu fasády si budou moci požádat majitelé domů v Hradci Králové, které jsou pod ochranou památkářů. Zastupitelé města v pondělí schválili podmínky dotačního programu na obnovu památkového fondu, letos v této…
Čtěte více

Hradecké pomníky díky opravám mohou soutěžit o titul Památka roku 2018

Čtyři pomníky z Hradce Králové budou bojovat o umístění ve finále soutěže Památka roku 2018 v kategorii malých památek. Pomníky obětem 1. světové války byly v loňském roce zrekonstruovány. Jde o pomníky, které stojí v okrajových částech města. Na Novém Hradci Králové, ve Slatině…
Čtěte více

Péče o památky Hradci jde. Dostal za ni cenu a postupuje do národního kola

Město Hradec Králové se o své památky stará dobře. A to i v dlouhodobém horizontu. Svědčí o tom fakt, že město bylo nejlépe hodnoceno v soutěži o Cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón v…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme