Štítky: | Kultura | Pozvánka |

První adventní víkend v Hradci bude plný vánoční atmosféry

Adventní trhy letos muzeum pořádá už ve 23. opakování | Foto: Muzeum východních Čech
Adventní trhy letos muzeum pořádá už ve 23. opakování | Foto: Muzeum východních Čech

První prosincový a zároveň také adventní víkend opanuje Hradec Králové vánoční náladou, trhy i muzikou. Vzhledem k předpovědi počasí můžeme očekávat, že to bude vánoční nálada i s bílým nadělením. Zveme vás na adventní trhy v muzeu, kde můžete nakoupit vánoční drobností, ale také si zasoutěžit o nejlepší cukroví. Abyste odbourali stres a shon, tak zajděte v sobotu večer na komedii „Úžasná svatba“ do Adalbertina a v neděli se nechte unést na adventní hudební notě a vychutnejte si klasiku „Hej mistře!“. 

Adventní trhy v muzeu

Na třídenní adventní trhy už tradičně zve Muzeum východních Čech v Hradci Králové. V pátek od třetí hodiny odpolední do neděle do čtvrté odpolední se v prostorách muzea i před muzeem na Eliščině nábřeží představí výrobci a prodejci tradičních českých výrobků. „Naleznete zde pestrou nabídku drobných dárků z dílen lidových řemeslníků, z nichž mnozí byli ocenění Ministerstvem kultury titulem Nositel tradice lidových řemesel a Radou Královéhradeckého kraje cenou Zlatý kolovrat,“ lákají své návštěvníky pracovníci muzea. Mezi drobnými dárečky tak můžete nakoupit perníčky, výrobky z keramiky, skla, šustí, včelího vosku a dalších tradičních lidových surovin. Na trhu samozřejmě nebudou chybět ani klasické foukané vánoční ozdoby na stromeček. 

V muzeu se bude ale také soutěžit, a to o nejvydařenější vánoční cukroví. „Prozraďte nám váš tradiční rodinný recept, kam až sahají jeho počátky a kdo byl jeho původním autorem. Stane se tak nedílnou součástí naší muzejní sbírky, a kdo ví, který z vašich potomků se tím jednou bude chlubit svým kamarádům,“ vzkazují soutěžícím z Muzea východních Čech. 

 

Neformální, ale „Úžasná svatba“

V sobotu večer od sedmi hodin se v Adalbertinu odehraje svatba. A ne jen tak obyčejná, ale přímo „Úžasná svatba“. Tak se totiž jmenuje divadelní kus, se kterým do Hradce zavítá brněnské divadelní uskupení Amadis. 

Hra diváky zavede do prekérní situace, která nastane po svatební noci, když se ženich probudí vedle jiné dívky, než-li té, která je jeho vyvolená. Na komedii od  Robina Hawdona zve Dobré divadlo, které garantuje, že ten, kdo by se na představení nudil, tomu vrátí vstupné.

Hej mistře

A jak zakončit první adventní neděli? Co třeba neodmyslitelnými melodiemi českých Vánoc – mší od Jakuba Jana Ryby? Všem dobře známá Česká mše vánoční zazní v neděli od pěti hodin v Městské hudební síni. V podání operní pěvkyně Emy Hubáčkové, sólistů Národního divadla Brno Hany Procházkové a Petra Levíčka anebo sólisty Národního divadla Praha Ladislava Mlejneka. Představí se také Smíšený pěvecký sbor Smetana Hradec Králové, smyčcové kvarteto a Martin Strejc, přední představitel české varhanní školy, který zasedne za klávesy varhan. 

Mše je prvním z koncertů z cyklu Ave Maria – Vánoce 2012, který se letos koná už po deváté. 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: V Hradci se sletí čarodějnice a bude se stavět májka

Blížící se filipojakubskou noc, která je spojená s pálením ohňů a čarodějnicemi, mohou Hradečáci prožít už o víkendu. Pálit ohně se budou ve Farářství i u Biskupského gymnázia. Folklorní odpoledne v duchu lidových tradic a stavění máje uvidíte jako každý rok na…
Čtěte více

ZVEME: Na Hradecký majáles, do pravěkého archeoparku i za husity

Hradec čeká jízda na bruslích, velký majálesový průvod, volba nového krále a královny a tradiční Majáles Open-Air, letos v Parku 360 na letišti. Konají se farmářské trhy, Plavecký klub Hradec Králové pořádá Jarní pohár města, otevírá se Archeopark ve Všestarech a čeká…
Čtěte více

ZVEME: V Hradci se bude závodit na horských kolech, "sousedat i souběhat"

Víkend v Hradci Králové nabídne kulturní i sportovní události. Fanoušci fotbalu mohou fandit hradeckým Votrokům, cyklističtí nadšenci mohou závodit na horských kolech v Prima Cupu. Na Malém náměstí se bude konat takzvané Sousedání, v rámci kterého se poběží závod na 5 kilometrů.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme