Průměrná mzda v Hradeckém kraji stoupla o tisíc korun

Průměrná hrubá měsíční mzda v Královéhradeckém kraji v prvních třech čtvrtletích meziročně vzrostla o 6,7 procenta na 15.231 korun. Lidem tak proti loňsku v peněženkách přibylo zhruba 1000 korun, při tříprocentní inflaci to znamenalo reálný růst mezd téměř o čtyři procenta.

Mzdy v Královéhradeckém kraji rostly stejně rychle jako v celé České republice, která od ledna do září vykázala průměrný hrubý plat 17.418 korun. Mezi 13 kraji a Prahou byl Hradecký kraj na podprůměrném osmém místě, proti loňsku si ale o jedno místo polepšil.
Nejrychlejší růst mezd v kraji vykázalo Jičínsko, a to o 8,2 procenta na 14.606 korun. Nadprůměrný růst platů, o 7,5 procenta na 14.153 korun, do září zaznamenal i okres Náchod, ale výdělky tam přesto zůstaly nejnižší v kraji. Lidem na Hradecku vzrostly mzdy o průměrných 6,7 procenta na 16.272 korun. Představovalo to nejvyšší mzdy v celém kraji. Na Trutnovsku se do září průměrné mzdy zvedly o 5,7 procenta na 14.841 korun. Nejnižší růst vykázalo Rychnovsko, a to o 4,6 procenta na 15.000 korun.
Statistika se týká subjektů v kraji s více než 20 zaměstnanci. Průměrné výdělky podle jednotlivých profesí zveřejní hradečtí statistici později.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme