Prudké bouře v Hradci: varování platí i pro další dny

Úterní bouřky a přívalové deště, které zasáhly Hradec Králové, přinesly s sebou i kroupy, vodu ve sklepních prostorech a dokonce i zásah bleskem. Varování před bouřkovým počasím však platí i pro sváteční dny.

Hradcem Králové se bouřka i s kroupami přehnala v úterý odpoledne, ale už brzké ráno bylo ve znamení vydatných dešťů. Profesionální i dobrovolní hasiči měli hodně napilno. „Hasiči se prakticky nezastavili a přejížděli od jedné události ke druhé. Odčerpávali vodu ze zatopených sklepů, domů a silnic, zabezpečovali objekty proti velké vodě, odstraňovali popadané stromy a větve, které zablokovaly silnice,“ uvedla Martina Žahourková, tisková mluvčí krajského Záchranného sboru hasičů. Doplnila ještě, že z celého Královéhradeckého kraje pomáhali hasiči nejčastěji právě v Hradci a okolí. „Hasiči zasahovali například v městských částech Plácky, Malšova Lhota, Malšovice, Třebeš. Odčerpávali vodu ze zatopených prostor v hotelu Alessandria, Polikliniky II na Slezském předměstí, z objektu lékárny na třídě SNP. V ulici Milady Horákové se voda dostala až do výtahové šachty obytného domu. Voda také zaplavila podzemní garáže v Jungmannově ulici v Hradci Králové a obchodní centrum Futurum, u kterého došlo také k zatopení silnice,“ upřesnila Žahourková.

Silné bouřky si však vyžádaly i několik zraněných, odpoledne byl na Hradecku dokonce bleskem zasažen muž. „Při příjezdu záchranářů byl muž při vědomí. Záchranáři jej odvezli do hradecké fakultní nemocnice na pozorování,“ popsal situaci Tomáš Ježek, tiskový mluvčí krajských záchranářů. Doplnil ještě, že lékaři vyjížděli k přibližně trojnásobku zraněných lidí, než v jiných dnech.

V samotném Hradci pak rozmary počasí na veřejných prostranstvích nepřežily dva stromy. „Jedná se o javor rostoucí u malšovického nadjezdu, který povětří vyvrátilo z kořenů a spadl na chodník a cyklistickou stezku. Další obětí je bříza v ulici Milady Horákové, které blesk roztrhl kmen v celé délce,“ řekl Martin Černý z hradeckého magistrátu. Ve výčtu škod po úterní bouřce však Černý ještě uvedl propady na chodnících v ulicích Růžová a V Lipkách a sesunutí části chodníku v ulici Na Úvoze.

Technické služby se od středečního rána věnovali zprůchodnění a čištění podchodů, kde po odčerpání vody zůstalo bahno. Dále ještě řešili poruchu na ústředně světelné dopravní signalizace, kde bouře vyřadila z provozu automatické hlášení poruch semaforů. V době bouřky, v úterý odpoledne a navečer, bylo zaznamenáno na 17 poruch na světelných signalizacích. „Pokud bude potřeba, hodlají technické služby pokračovat v odstraňování následků bouře i o nadcházejících svátcích a víkendu. Minimálně budou pro případ výskytu dalších bouřek držet pohotovost,“ ubezpečil Černý.

Varování na další dny

I když se počasí v Hradci Králové během středečního dne poměrně uklidnilo, Český hydrometeorologický ústav vydal výstražnou informaci před silnými bouřkami a vysokými teplotami. Výstraha platí od čtvrtečního poledne do pátku do 22 hodin pro celé území České republiky. V bouřkách se odpoledne a večer mohou lokálně vyskytnout přívalové srážky, kroupy a silné nárazy větru.

Aktuální počasí sledujte i na našem portále v rubrice počasí.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme