Proti Atolu v současné době běží dvě správní řízení

Odpůrci současného parkovacího systému v Hradci Králové se nevzdávají. Nevýhodné podmínky a kritizovaný systém se stal terčem petice. Jejími podněty se už zabývá antimonopolní úřad. Ten má podezření hned na dvě možná porušení zákona.

„První správní řízení vedeme kvůli možnému porušení zákona o veřejných zakázkách a týká se samotné koncesní smlouvy. Druhé správní řízení je vedeno kvůli možnému porušení koncesního zákona a týká se dodatku ke koncesní smlouvě,“ řekl Mladé frontě Dnes tiskový mluvčí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Kristián Chalupa.
Iniciátoři petice označují smlouvy Atolu s městem za nevýhodnou. „Po prostudování všech materiálů jsme dali stížnost na antimonopolní úřad a vypíchli jsme několik bodů,“ popsala MF Dnes celý postup členka petičního výboru Lenka Trkalová. Vadí jí, že zastupitelé se 4letým funkčním obdobím zavázali své následovníky na 30 let dopředu. To prý zajišťuje Atolu exkluzivitu podnikání.
„Antimonopolní úřad nám sdělil, že z obdržených dokumentů, a to nejen od nás, ale i z magistrátu města, získal pochybnosti o souladu postupu zadavatele se zákonem a zahájil dvě správní řízení. V prvním jde o samotnou koncesní smlouvu, kde je podezření na delikt a možné spáchání trestného činu ve věci koncesní smlouvy při výstavbě parkovacích míst. Druhé se týká dodatku smlouvy o způsobu odtahu a výdeje vozidel,“ dodala v Mladé frontě Dnes Trkalová. Rozhodnutí Úřadu očekává do konce letošního roku.
Předchozí stížnosti vyšly naprázdno. Už loni se organizátoři petice obrátili na Nejvyšší státní zastupitelství v Brně. Případ ale skončil zpátky v Hradci. Trkalová však místní podezřívá z možné podjatosti. „V dopisech nám okresní státní zastupitelství napsalo, že celou věc šetřili přímo na magistrátu a zainteresovaných osob se ptali, jak to vidí. Oni jim prý odpověděli, že všechno je v naprostém pořádku a smlouva je pro město výhodná,“ uvedla Trkalová.
Autorům petice vadí i to, že parkovací dům Katschnerka stavěla firma BAK, která je s Atolem propojená. Trkalová v tom vidí nebezpečí střetu zájmů. Stále také připomíná, že podle ní neproběhlo projednání smlouvy s Atolem v roce 2006 podle jednacího řádu zastupitelstva, když projednávání místo předepsaných 14 dní trvalo asi 20 minut.
Petici proto parkovacímu systému už podepsalo asi 7,5 tisíce lidí.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme