Protesty proti bytovce nepomohly, naproti Futuru začala stavba

Vizualizace projektu Pilot 3. | Zdroj: Gebas atelier
Vizualizace projektu Pilot 3. | Zdroj: Gebas atelier

Ve vnitrobloku u Základní školy Mandysova započala výstavba obytného komplexu s názvem Pilot 3. Obyvatelé Moravského předměstí vedli proti plánované stavbě dlouholetý boj, ani po osmiletém úsilí se jim však nepodařilo záměr investora zvrátit. Stavba není schválená stavebním odborem – povolení vydal pouze autorizovaný inspektor. Město se v minulosti pokoušelo s investorem dohodnout a stavbu zrušit, i snaha radních se ale minula účinkem. První nájemníci by se do nového komplexu měli stěhovat začátkem příštího roku.

Osm let dohadů, debat a peticí – tak by se dal shrnout dialog mezi zástupci obyvatelů Moravského předměstí, městem a investorem nového obytného komplexu Pilot 3. Již dříve jsme informovali, že proti plánované výstavbě vystoupili členové komise místní samosprávy i samotní obyvatelé, kteří společně sepsali petici. Na jejich straně stáli i zastupitelé města, kteří hledali způsob, jak se s investorem dohodnout. „Na základě série veřejných projednávání a konzultací s investorem navrhujeme, aby se od projektu Pilot 3 upustilo,“ řekl v červnu 2012 pro MF Dnes náměstek primátora Jindřich Vedlich. Investorská firma ale po městu za zrušení plánu požadovala osmimilionovou kompenzaci, nebo výměnu pozemku. Směny parcel ale předpisy neumožňují, město proto od jednání ustoupilo.

Stavební povolení bez požehnání úřadu

Pro projekt Pilot 3 má investorská firma platné územní rozhodnutí i všechny ostatní dokumenty. Z rozhodování o stavebním povolení byl ale stavební odbor magistrátu „vyšachován.“ Investorská firma si totiž rozhodnutí opatřila od autorizovaného inspektora. „Stavba je v souladu s územním plánem, ale podle mě je škoda, že stavební povolení nemohl udělit náš stavební odbor,“ řekl pro iDnes.cz Vedlich.

„Zmizí jediná zelená plocha,“ stěžují si lidé

Lidem, kteří v okolí budoucí stavby bydlí, vadí zejména narušení jedné z mála zelených ploch v okolí. „Je to škoda, měl by tu být spíš park a zeleň, když všude okolo je jen asfalt a beton,“ řekl jeden z obyvatelů okolních domů Lukáš Langer. Autor návrhu, architekt Miroslav Gebas, ale projekt brání. „Kromě bytového domu tu vznikne i park, chceme vnitroblok doplnit o stromy, lavičky a herní prvky. Chceme, aby to nebyl „holoprostor,“ jak já říkám „buzerplac,“ ale místo, kde se člověk rád zastaví, posedí a odpočne si,“ řekl Gebas. Na vybudování parku se chce investor finančně podílet. To vítá i náměstek primátora Vedlich, jedním dechem ale dodává, že zastupitelé musí být obezřetní. „Návrh na společnou výstavbu jsme skutečně obdrželi a uznávám, že má pozitiva. Je nutné ovšem vše prozkoumat tak, aby to bylo výhodné nejen pro investora, ale i pro město,“ řekl pro iDnes.cz Vedlich. Nová výstavba má však mezi lidmi i své zastánce. „Ten prostor je tu hrozný, nic tu není a nedá se tu nic smysluplného dělat. To ať tu radši postaví byty,“ řekla místní obyvatelka Monika Vítová. 

Místní se obávají i problémů s parkováním. „Když už nic jiného, měli jsme snahu protlačit alespoň větší počet parkovacích míst, ale bohužel zřejmě bez úspěchu,“ řekl pro iDnes.cz předseda komise místní samosprávy Bedřich Kabilka. Míst pro auta bude ale podle architekta Gebase dostatek. „Dům má podle norem dimenzované parkování jak v domě, tak i před domem,“ řekl.

Pilotem 3 to nekončí

První nájemníci by se do nových bytů mohli stěhovat už začátkem příštího roku. V návaznosti na vybudování bytového domu Pilot 3, ve kterém je zhruba třicet bytů, vznikne i komplex Mediumpark. I ten už má platné stavební povolení. Pojmout by mohl až sto dalších bytů. 

Více o dlouholetém sporu se můžete dočíst také v tomto článku.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme