Štítky: | Rozárka |

Proměna Rozárky se zatím nekoná, město nezískalo grant

Kopec Rozárka na Novém Hradci
Kopec Rozárka na Novém Hradci | autor: MmHK

Obyvatelé Hradce Králové mohli letos v únoru na webu magistrátu hlasovat, jaké využití by si podle nich zasloužila lokalita Rozárka na Novém Hradci. Projektu měl pomoci grant Nadace Proměny, o který se město ucházelo. Hradecký projekt bohužel neprošel do užšího výběru, revitalizace bývalé sjezdovky se proto pravděpodobně v nejbližší době neuskuteční.

O osudu Rozárky hlasovaly ve veřejné anketě města téměř čtyři tisíce lidí. Město v ní hlasující žádalo, aby mu dali šanci na oživení jedinečné lokality. Nejvíce z nich by si přálo kopec proměnit na park s vyhlídkou. V dotazníku mohli lidé zaškrtnout také například sportoviště, dětské hřiště a sjezdovku s umělým povrchem, které na tomto místě už v minulosti byla. 25 milionů korun, které město mohlo na revitalizaci získat díky Nadaci Proměny, ale připadne jinému městu. Celkem se do projektu přihlásilo 33 radnic, hradecký nápad neprošel ani do druhého kola posuzování.

 „Základním předpokladem udělení grantu je zapojení veřejnosti a ideálně vypsání architektonické soutěže, oboje město odmítá u daleko důležitějších investic typu obnova Gayerových kasáren. Neúspěch tak není překvapením,“ okomentoval situaci Aleš Dohnal z Kruhu pro občanskou společnost. „Hradecká anketka byla metodologicky až groteskně špatná, město navíc dává svojí neschopnost na odiv referováním, jak někdo z občanů chtěl revitalozovat park výstavbou parkoviště. Přitom na hradecké univerzitě se přednáší sociologie, mohla to být přínosná studentská praxe,“ uvedl Dohnal.

„Projekt určitě neskončí v koši, budeme se snažit i nadále aktivně hledat vhodný dotační titul. Děkujeme všem, kteří se aktivně zapojili do ankety, díky níž jsme snadněji zjistili názor části veřejnosti,“ uvedla pro Hradecký deník tisková mluvčí královéhradeckého magistrátu Magdaléna Vlčková. Město chtělo Rozárku v minulosti zrevitalizovat už několikrát, žádný konkrétní projekt ale zatím není.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Zastupitelé podpořili projekt celoroční sjezdovky a vyhlídkové restaurace na Rozárce

Záměr soukromého investora vybudovat na hradeckém kopci Rozárka celoroční sjezdovku s vyhlídkovou restaurací podpořili zastupitelé města schválením práva stavby. Investor, který požádal město o možnost využití potřebných pozemků, tak nyní může pokračovat v přípravě projektu.…
Čtěte více

Bude mít Hradec zase vlastní sjezdovku? Projekt Rozárky zpracoval David Vávra

Po dlouhých třiceti letech by v Hradci Králové mohla podle informací serveru iDNES.cz znovu ožít lyžařská sjezdovka Rozárka. O pozemky na kopci Sv. Jana má zájem investor s projektem od herce a architekta Davida Vávry, který navrhl moderní celoročně využívaný areál s restaurací…
Čtěte více

Co s kopcem Rozárka? Město žádá o pomoc mladé architekty

Restaurace s vyhlídkou, bobová dráha nebo naučná stezka? Kopec Rozárka na Novém Hradci se dočká proměny. Prozatím alespoň na papíře. Město totiž vypsalo architektonickou soutěž pro mladé architekty a studenty oboru. Radnici by tak mohli pomoci s tím, jak nevyužívané…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme