Projekt lávky u Aldisu znovu ožívá

Ani nové vedení radnice se nevzdalo nápadu lávky přes Labe u Aldisu. Ten před lety vzbudil silný odpor ochránců přírody, protože počítal s pokácením vzrostlého dubu, který stál lávce v cestě. Nyní se hledá cesta, jak lávku postavit a strom zachovat.

Podle radnice by vyřešením dlouholetého problému mohl vzniknout návod a vzor i pro ostatní plánované lávky a malé mosty. Hradec by se totiž v budoucnu měl dočkat nejen lávky spojující lokalitu u Aldisu s centrem města, ale také lávky přes Orlici u zimního stadionu a několika mostů pro cyklostezku mezi Hradcem Králové a Pardubicemi.
"Budeme teď prověřovat možnost projekt změnit a lávku posunout. Všechna projednávání musíme začít úplně od začátku, včetně projektových dokumentací," řekl Mladé frontě Dnes náměstek primátora pro rozvoj Jindřich Vedlich. Výsledek by mohl být už za půl roku. Původní projekt počítal s konstrukcí dlouhou 70 metrů a širokou 6 metrů. "Původní projekt byl téměř jako pro další regulérní most. Pokud bychom se ji rozhodli postavit, měla by to být opravdu lávka, podobně jako ta, která se bude stavět u zimního stadionu přes Orlici," potvrdil záměr MF Dnes náměstek primátora pro ekologii Leoš Kučera.
Podle Kučery jsou zachování stromu a současně i vznik lávky možné. "Viděl jsem řadu lávek, které měly strom uprostřed, a nebylo nutno kácet. Cyklisté a pěší ho obcházeli a objížděli, určitě by to tak šlo vyřešit," dodal v Mladé frontě Dnes Kučera. Novou lávku by pak měly v okolí Aldisu doplnit ještě lavičky, kamenné terasy nebo altánky za zhruba 20 milionů korun.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
17.7.2011 15:35
Aurelius  (Nováček)
Snad se to konečně podaří. Chodit pěšky přes Labský most je velmi nebezpečné, protože zezadu vás objíždějí cyklisté, které nevidíte. A všichni nejsou tak ohleduplní, aby jeli pomalu a brali v úvahu nečekaný pohyb chodce, který o nich neví. Ta lávka je opravdu hodně potřebná ...

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme