Privatizace bytů v Hradci by měla skončit o rok dříve

Takzvaná třetí vlna privatizace bytů v Hradci Králové by měla skončit do konce roku 2007, proti původním předpokladům o rok dříve. Zavázaly se k tomu společnosti Ideal Reality a Realitní kancelář Sever, které vyhrály tendr města na organizátora prodeje bytů. Celkem chce radnice ve třetí vlně prodat zhruba 2400 bytů, což je více než polovina stávajícího počtu bytů.
Vlastní privatizace by měla začít o prázdninách. "Firma po uzavření smlouvy s městem začne dělat odhady bytů. Prvním nájemníkům by mohla nabídky poslat v pololetí," řekl primátor Otakar Divíšek. Pokud firmy prodeje nestihnou do konce roku 2007, zaplatí městu sankci 600.000 korun.
Proti druhé vlně jsou ceny bytů nejméně čtyřikrát vyšší. Minimálně bude město žádat 4000 korun za metr čtvereční, což u bytu 3+1 bude činit kolem čtvrt milionu korun. Zvýšení cen je podle radních dáno tím, že město je v jiné pozici než počátkem 90. let, kdy se potřebovalo valné části ze 14.000 bytů zbavit, protože je nedokázalo efektivně spravovat.
Prodeje v první vlně pro město zajišťovala městská společnost Správa nemovitostí, prodeje pro druhou vlnu specializovaná právní kancelář. V obou vlnách město prodalo 9000 bytů. "Pokud bychom si privatizaci dělali sami, náklady by byly vyšší a prodej delší," řekl ekonomický náměstek radnice Alois Tuháček.
Nynější privatizace se nebude týkat domů s výnosnými nebytovými prostory, bytů postavených se státní dotací, bytů v domech s pečovatelskou službou, bezbariérových bytů a bytů pro školníky. Po prodeji městu zbude zhruba 2200 bytů.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme