Přírodovědné vzdělávací centrum v bývalé škole T. G. Masaryka nebude

Vzdělávací centrum v Lipkách nebude.
Vzdělávací centrum v Lipkách nebude. | autor: pixabay.com

Centrum přírodovědného a technického vzdělávání v bývalé základní škole T. G. Masaryka v hradeckých Lipkách nebude. Zastupitelé na pondělním zasedání tento záměr zrušili a pro budovu postavenou podle návrhu architekta Josefa Gočára v roce 1927 bude město hledat jiné využití. Podle Jiřího Bláhy, náměstka pro investice za to může fakt, že projekt měl skluz a nedosáhlo by se na dotace. Budovu tak může užívat například sousední základní škola nebo dům dětí a mládeže.

Město mělo pro výukové centrum zpracovanou studii, na kterou měla navazovat dokumentace pro potřebná stavební řízení. „Předchozímu vedení města se nepodařilo uzavřít smlouvu na zpracování stavební dokumentace, projekt je tak ve skluzu a vše se již nestihne realizovat v termínu tak, aby město získalo dotaci. Ale to není jediným důvodem, proč projekt opouštíme,“ říká Jiří Bláha, náměstek primátora pro oblast investic. „Vedle vysoké celkové investice, jejíž více než polovinu by mělo město hradit ze svého rozpočtu, jsou zde i poměrně velké náklady na samotný provoz centra, které zatíží městský rozpočet každý rok. Našli jsme shodu napříč celým zastupitelstvem záměr přehodnotit a vyřadit jej z připravovaných projektů,“ dodává Bláha.

Původně byla příprava projektu nového výukového centra schválena v podobě, jejíž předpokládané náklady byly necelých 250 milionů korun, z toho zhruba 115 milionů korun měla tvořit dotace Integrovaného regionálního operačního programu.

Hradec bude pro budovu hledat jiné využití

Nyní tak bude město hledat novou koncepci využití tohoto objektu bývalé školy T. G. Masaryka, která je součástí architektonicky výjimečného komplexu školských budov v hradeckých Lipkách. „Jako první se nabízí rozšíření prostor pro sousední základní školu Josefa Gočára, která je se svojí kapacitou na hranici, dalším uživatelem by mohl být hradecký dům dětí a mládeže. Primárně tedy chceme tyto prostory poskytnout městským školským zařízením,“ naznačuje náměstek primátora pro oblast školství Martin Hanousek.

Školní areál budov obecné a měšťanské školy, mateřské školky a gymnázia na Tylově nábřeží v Hradci Králové vyprojektoval Josef Gočár a byl z větší části postaven v letech 1925-28. K jeho dostavbě došlo až v padesátých letech podle návrhu Václava Rohlíčka, který vycházel z původní Gočárovy koncepce.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Hradec bude mít i v dalším volebním období 37 zastupitelů, návrh na snížení počtu neprošel

v září letošního roku proběhnou komunální volby, ve kterých občané rozhodnou o novém složení zastupitelstev měst a obcí. Stávající zastupitelé musí v závěru svého mandátu v zákonné lhůtě stanovit počet členů tohoto kolektivního orgánu samosprávy pro nadcházející volební období.…
Čtěte více

Místní organizace ANO je v Hradci zrušená, ale vedení města se nemění

Situace ve vedení města se nemění, na postech náměstků primátora i nadále zůstávají Monika Štayrová a Pavel Marek. Ve vedení města je také za politickou stranu ODS primátor Alexandr Hrabálek a náměstek primátora Jiří Bláha. Předsednictvo hnutí ANO zrušilo místní organizaci v…
Čtěte více

Za parkování koloběžek budou firmy Hradci platit. Memorandum upravuje i další pravidla provozu

Už několik týdnů se v Hradci řeší provoz elektrokoloběžek. Jejich provoz ve městě zahájily dvě soukromé společnosti začátkem letních prázdnin. Od první chvíle se mezi hradeckými občany našli fanoušci i odpůrci, kteří kritizovali především způsob parkování strojů. Situace by se…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme