Přírodovědné centrum rozdělilo zastupitele. Nakonec se postaví za víc peněz

| autor: hradeckralove.cz

Projekt přírodovědného centra „Lidské tělo - dokonalý stroj?“ rozdělil hradecké zastupitelstvo. To nakonec schválilo dražší variantu projektu, pro zvedlo ruku 20 zastupitelů z celkového počtu 37. Vzdělávací centrum, které má vzniknout v bývalé základní škole T.G. Masaryka v Lipkách, by mělo zábavnou formou představit poznatky z biologie, chemie, fyziky či techniky. Poslouží především dětem ze základních a středních škol z Hradce Králové a okolí, ale také turistům. Zastupitelé na svém posledním zasedání nakonec schválili variantu, která bude stát necelých 250 milionů korun. Na stole byla i varianta levnější - za 160 milionů, ta však zůstala u ledu.

Učebny a sály nového centra plné interaktivních prvků a zařízení se mají inspirovat úspěšnými vědeckými centry ve světě, například americkým California science center či nizozemským Museum Corpus, které je nazýváno cestou skrze lidské tělo. Díky projektu by se zároveň povedlo zachovat a opravit historickou školní budovu bývalé základní školy T. G. Masaryka od architekta Josefa Gočára postavenou v roce 1927, která je po odchodu Obchodní akademie opuštěná. V budově je 26 učeben a 17 kanceláří.

Podle studie projekt vyjde na 250 milionů korun, z čehož by asi 115 milionů korun měla pokrýt dotace Integrovaného regionálního operačního programu. Město si nechalo zpracovat i levnější variantu. „Původní podoba projektu se po zpřesnění nákladů doplnila o levnější variantu, kdy budovu školy využije i hradecký Dům dětí a mládeže, který potřebuje lepší a větší zázemí,“ řekl náměstek primátora Jindřich Vedlich, odpovědný za investice ve městě. V případě tohoto kombinovaného využití jsou projektované náklady na úrovni zhruba 160 milionů korun.

Zastupitelé podpořili vznik unikátního výukového centra v plném rozsahu. Rozhodně však nebyli ve svém rozhodnutí jednotní. Varianta byla schválena 20 hlasy z celkového počtu 37 zastupitelů. Hlasovali napříč politickým spektrem,  strany nebyly jednotné. "Hlasovala jsem proti realizaci tohoto projektu, protože mě tento projekt neoslovil a celkově je příliš drahý včetně provozních nákladů. Kromě toho se jeho autor již "vyznamenal" při návrhu nového informačního centra. Na zastupitelstvu zazněla informace, že si projekt přáli ředitelé hradeckých škol," uvedla na sociálních sítích Monika Štayrová (ANO 2011). Někteří straničtí kolegové ale projekt naopak podpořili. Rozdílně hlasovali i zastupitelé za ČSSD. Projekt nezískal ani plnou podporu přítomných zastupitelů KSČM. Část z nich byla pro, ale část se zdržela. Projekt by měl mít na starosti architekt Jaromír Chmelík.

Problém je také další financování provozu centra, které projektanti v plné verzi vyčíslili na 15 milionů korun ročně. To si na sebe určitě nevydělá. „Muselo by to být zadotované městem. Myslím, že Hradec by byl schopný to ufinancovat,“ řekl už dříve pro idnes.cz Jindřich Vedlich.

Město nechá zpracovat detailnější projektovou dokumentaci a začne připravovat vše pro získání stavebního povolení. Výběr dodavatelů stavebních prací a vybavení vzdělávacího centra by se měl konat koncem roku 2019, následné podání žádosti o dotaci pak v první polovině roku 2020. Za předpokladu bezproblémového průběhu stavebního řízení a všech výběrových řízení by centrum mohlo začít sloužit studentům a veřejnosti ve školním roce 2022-2023.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Hradec bude mít i v dalším volebním období 37 zastupitelů, návrh na snížení počtu neprošel

v září letošního roku proběhnou komunální volby, ve kterých občané rozhodnou o novém složení zastupitelstev měst a obcí. Stávající zastupitelé musí v závěru svého mandátu v zákonné lhůtě stanovit počet členů tohoto kolektivního orgánu samosprávy pro nadcházející volební období.…
Čtěte více

Místní organizace ANO je v Hradci zrušená, ale vedení města se nemění

Situace ve vedení města se nemění, na postech náměstků primátora i nadále zůstávají Monika Štayrová a Pavel Marek. Ve vedení města je také za politickou stranu ODS primátor Alexandr Hrabálek a náměstek primátora Jiří Bláha. Předsednictvo hnutí ANO zrušilo místní organizaci v…
Čtěte více

Za parkování koloběžek budou firmy Hradci platit. Memorandum upravuje i další pravidla provozu

Už několik týdnů se v Hradci řeší provoz elektrokoloběžek. Jejich provoz ve městě zahájily dvě soukromé společnosti začátkem letních prázdnin. Od první chvíle se mezi hradeckými občany našli fanoušci i odpůrci, kteří kritizovali především způsob parkování strojů. Situace by se…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme