Štítky: | Magistrát | Volby Hradec Králové |

Přípravy na volby odstartovaly, pomalu se ujasňují i kandidátky

Poslanecká sněmovna při hlasování o svém rozpuštění | Zdroj: PSP ČR
Poslanecká sněmovna při hlasování o svém rozpuštění | Zdroj: PSP ČR

Královéhradecký magistrát odstartoval přípravy na předčasné volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, o kterých se rozhodlo koncem srpna. Volby se uskuteční ve dnech 25. a 26. října 2013. Hradec Králové se opět rozdělí na sto volebních okrsků, jejichž volební místnosti najdeme jako u všech předchozích voleb ve školách nebo jiných veřejně přístupných budovách. Kandidátské listiny se už také pomalu ujaňují. Své lídry pro Královéhradecký kraj zatím představila ODS, ČSSD, TOP 09 anebo Strana zelených. 

O tom, do které volební místnosti mají přijít voliči vhodit svůj hlas, bude Magistrát města Hradec Králové jako vždy informovat na svých webových stránkách nebo prostřednictvím výlepových ploch a úřední desky. Odkaz přímo k letošním volbám do poslanecké sněmovny najdete zde

Hlasovací lístky pracovníci magistrátu rozešlou ve lhůtě, kterou stanovuje zákon. "Často se stává, že k doručení hlasovacích lístků do správné domovní schránky nedojde z důvodu neoznačených poštovních schránek, nebo nenahlášení změny trvalého pobytu," uvedla Magdalena Vlčková, mluvčí hradecké radnice. Ten, kdo chce jít volit, by si také měl zkontrolovat platnost svého občanského průkazu. "Pro voliče, jejichž občanský průkaz bude v době voleb neplatný, bude dána možnost požádat o vydání občanského průkazu ve zkrácené lhůtě, tak, aby mohl volit. V krajním případě bude rovněž možné ve volební místnosti svou totožnost prokázat i platným cestovním pasem,“ upozorňuje Ľudmila Ducháčová z hradeckého magistrátu.  

Koho uvidíme na kandidátkách pro Královéhradecký kraj?

Do popředí kandidátky Občanské demokratické strany do předčasných sněmovních voleb v Královéhradeckém kraji se dostal Pavel Staněk, který je bývalým poslancem a také exnáměstkem ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Dvojkou na kandidátce ODS je Martin Puš (bývalý starosta Jičína), třetím je Jan Bém (místostarosta Dvora Králové nad Labem). ČSSD opět vsází na poslankyni Hanu Orgoníkovou, kterou na kandidátce následuje Robin Böhnisch původním povoláním učitel a třetím na oranžové kandidátce je Marian Slodičák. Stranu TOP 09 do voleb v našem kraji povede Leoš Heger, bývalý ministr zdravotnictví. Ostatní obsazení kandidátky TOP 09 zatím nezveřejnila. 

Strana zelených vsadila na prvním místě na Michala Kudrnáče, který je projektovým manažerem, původem z Náchoda. Na dalších místech u zelených uvidíme socioložku Jiřinu Šiklovou anebo hradeckého zastupitele a krajinného ekologa Martina Hanouska. Za Komunistickou stranu Čech a Moravy se v Královéhradeckém kraji do čela voleb postaví poslankyně Soňa Marková. Za ní budou Zdeněk Ondráček anebo Pavel Janeček. Lídrem kandidátky KDU-ČSL je Pavel Bělobrádek, na druhém místě náměstkyně primátora Hradce Králové Anna Maclová, třetí je primář náchodské interny Jiří Veselý. Strana práv občanů - zemanovci (SPOZ) si do čela předčasných voleb vybrala zpěváka Daniela Hůlku.

V posledních sněmovních volbách (květen 2010) v Královéhradeckém kraji zvítězila ODS, na druhém místě s nepatrnou ztrátou hlasů oproti ODS skončila ČSSD. Další v pořadí, třetí, byla strana TOP 09, za nimi Věci veřejné a KSČM.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Stížnosti se na magistrát dostanou skrze aplikaci. Vyřešila se jich už tisícovka

Aplikaci Munipolis, díky které je možné nahlašovat drobné závady nebo upozornit na nedostatky ve veřejném prostoru, si od spuštění v loňském říjnu stáhly téměř dva tisíce uživatelů. Jejím prostřednictvím se již podařilo vyřešit tisíc případů po celém Hradci. Aplikace kromě…
Čtěte více

Město chce dát lidem možnost rozhodovat o části rozpočtu. Zatím hledá pro projekt název

Hradec chce zapojit své obyvatele do rozhodování části městských financí. Město už minulý rok spustilo několik participativních aktivit a projektů. Ani v tomto roce nechce od tohoto trendu upustit a tak spustí úplně první ročník participativního rozpočtu u nás. Co to vůbec…
Čtěte více

V Hradci se zřejmě začne za parkování platit i na sídlištích. Radnice zvažuje v systému velké změny

Placené parkování v Hradci Králové až na malé výjimky dosud nepřekročilo hranici Gočárova silničního okruhu. Ale to by se v budoucnu mělo změnit. Možná už příští rok se za parkování začne platit v Malšovicích, na Moravském, Slezském i Pražském Předměstí. Podle radnice mnoho…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme