Přípravy Akademie Hasičského záchranného sboru jsou v plném proudu

Unikátní projekt Národního centra pro krizovou připravenost a výcvik složek integrovaného záchranného systému vznikne cca na 27 hektarech bývalého vojenského areálu v Hradci Králové – Věkoších. Na tzv. Hasičskou akademii je vyčleněna částka bezmála 75 milionů EUR, z čehož až 85 % by mělo být uhrazeno ze strukturálních fondů Evropské unie, konkrétně z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Hlavním cílem projektu je vytvoření potřebného zázemí pro jednotný celostátní systém vzdělávání a výcviku složek integrovaného záchranného systému, a to včetně nácviku jejich součinnosti v podmínkách blížících se reálným krizovým situacím. Součástí Akademie Hasičského záchranného sboru ČR bude mj. vzdělávací zařízení s ubytovací kapacitou, kapacity pro bezpečnostní výzkum, specializované výukové laboratoře a výcvikové prostory – například simulátory, trenažéry. V akademii bude rovněž vybudován polygon pro praktický výcvik, který dosud HZS ČR chybí. Školit se v Hradci budou ale například i operátoři tísňových linek.
Důvodů, proč byl vybrán pro zřízení akadmie Hradec Králové, je řada. „Město Hradec Králové  má výhodnou polohu z hlediska dopravní dostupnosti z celé republiky, jsou zde velké možnosti spolupráce s odborníky z vysokých škol zejména Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzity obrany, město disponuje nezbytnou navazující infrastrukturou a v blízkých Lázních Bohdaneč sídlí Institut ochrany obyvatelstva. Ten by se měl do Akademie přestěhovat. Hned vedle budoucího areálu Akademie již navíc funguje regionální letiště.“ uvedl generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Miroslav Štěpán. Jak dodal, Hradec Králové se nesmazatelně zapíše do záchranářské mapy naší země. V nové Akademii HZS ČR totiž získá velmi prestižní instituci, která nemá nikde jinde v ČR obdoby.
Výstavba a provoz akademie bude mít na region pozitivní ekonomický dopad. Očekává se, že v souvislosti s jejím provozem vznikne řada pracovních příležitostí. Provoz akademie vyvolá další přínosy, ke kterým patří například využívání konferenčních prostor a ubytovacích kapacit Královéhradeckého kraje při pořádání rozsáhlých výstav, mezinárodních konferencí a seminářů na úseku prevence a řešení rizik aj.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme