Štítky: | Magistrát | Územní plán |

Příprava územního plánu je u konce, ale není to konečná

Příprava nového územního plánu města prošla další důležitou etapou. Koncept územního plánu byl na několika besedách představen občanům města, zástupcům komisí místních samospráv a dalším zájemcům. Fáze konceptu byla první příležitostí pro reakci vlastníků nemovitostí a občanů k uspořádání území města a jeho rozvoji, kterých se sešlo na sedm set. Nejvíce debat vzbudil koridor plynovodu v Malšovicích, komunikace v areálu ZVU, železnice přes Borovinku a další.

Odbor hlavního architekta v minulém týdnu dokončil základní rozdělení všech připomínek a námitek, kterých došlo téměř sedm set. „Neočekávali jsme, že projednání navržených variant řešení bude jednoduché a že bude hodnoceno jen pozitivně,“ uvedla Martina Rambousková, vedoucí oddělení územního plánování. „Během veřejného projednání bylo otevřeno mnoho různých témat a lokalit k diskusi a k řešení, které se odrážejí samozřejmě v uplatněných připomínkách a námitkách. K nejvíce diskutovaným tématům patří koridor plynovodu v Malšovicích, komunikační propojení přes areál ZVU, železniční propojení tratí přes Borovinku, obchvat Plácek, lokalita garáží u Zvoničky a mnohé další," řekla Rambousková.

Vedoucí územního plánování také uvedla, že nejvíce námitek, rovných 200, přišlo proti navrženému rozvoji v Roudničce. "Každou námitkou a připomínkou se budeme jednotlivě zabývat ve spolupráci s projektantem a s určeným zastupitelem Oldřichem Vlasákem. Všechny požadavky budeme co nejzodpovědněji posuzovat ve vazbě na celkovou koncepci města a především na vyváženost veřejných a soukromých zájmů a přiměřenost zásahů do soukromého vlastnictví,“ vysvětlila další postup Martina Rambousková.

Co se bude s územním plánem dít dál?

Připomínky a námitky bude odbor hlavního architekta vyhodnocovat během následujících měsíců, uvedla Magdalena Vlčková, tisková mluvčí magistrátu. Doplnila ještě, že přesný termín v tuto chvíli není možné stanovit s ohledem na vyhodnocení mnohých podání, které bude závislé na názoru samosprávy.

Etapa konceptu byla první příležitostí pro vyjádření vlastníků nemovitostí a občanů k uspořádání území města a jeho rozvoji navrženém projektanty v obou variantách konceptu územního plánu. Nebyla ale možností poslední. Obdobným způsobem jako nyní se bude příště veřejně projednávat i návrh nového územního plánu. „Než se ale dostaneme do této fáze, čeká nás ještě mnoho úkolů a povinností,“ vysvětlil Petr Brůna, vedoucí odboru hlavního architekta. „V prvé řadě je to zpracování a vyhodnocení veřejného projednání konceptu. To vyústí v Pokyny pro zpracování návrhu Územního plánu Hradce Králové, jejichž součástí bude i vyhodnocení všech připomínek a námitek došlých do 4. října. Tyto pokyny musí schválit zastupitelstvo města,“ doplnil ještě Brůna.

Na další proces pořízení nového územního plánu bude mít od ledna příštího roku vliv také novela stavebního zákona. Ta významným způsobem mění proces pořizování.

O tématu územího plánu Hradce Králové jsme informovali také v článku Nový územní plán zachová fenomény Hradce a Gočárův odkaz.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Stížnosti se na magistrát dostanou skrze aplikaci. Vyřešila se jich už tisícovka

Aplikaci Munipolis, díky které je možné nahlašovat drobné závady nebo upozornit na nedostatky ve veřejném prostoru, si od spuštění v loňském říjnu stáhly téměř dva tisíce uživatelů. Jejím prostřednictvím se již podařilo vyřešit tisíc případů po celém Hradci. Aplikace kromě…
Čtěte více

Město chce dát lidem možnost rozhodovat o části rozpočtu. Zatím hledá pro projekt název

Hradec chce zapojit své obyvatele do rozhodování části městských financí. Město už minulý rok spustilo několik participativních aktivit a projektů. Ani v tomto roce nechce od tohoto trendu upustit a tak spustí úplně první ročník participativního rozpočtu u nás. Co to vůbec…
Čtěte více

V Hradci se zřejmě začne za parkování platit i na sídlištích. Radnice zvažuje v systému velké změny

Placené parkování v Hradci Králové až na malé výjimky dosud nepřekročilo hranici Gočárova silničního okruhu. Ale to by se v budoucnu mělo změnit. Možná už příští rok se za parkování začne platit v Malšovicích, na Moravském, Slezském i Pražském Předměstí. Podle radnice mnoho…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme