Štítky: | Rozpočet |

Priority Hradce pro příští rok? Zahájení rekonstrukce umělecké školy Střezina a dokončení křižovatky Koruna

| autor: hradeckralove.cz

Rozpočet na rok 2016 hradečtí zastupitelé schválili. Jeho prioritou je rekonstrukce základní umělecké školy Střezina a dokončení křižovatky Koruna. Rozpočet města ve svém návrhu počítá v oblasti příjmů s částkou 1.665,9 milionů korun a s výdaji v hodnotě 1.718,8 milionů korun. Výše schodku je 52,9 milionů korun.

Rekonstrukce ZUŠ Střezina v celkové hodnotě 160 milionů korun je v rozpočtu s tím, že pro příští rok je alokována částka 60,5 milionů. Půjde o opravu bývalé základní školy Jih, kde už Střezina více než dva roky sídlí v provizorních podmínkách. Umělecká škola je svým rozsahem největší v republice, navštěvuje ji více než dva tisíce žáků. V současné době sídlí ve třech budovách. Na Jihu, v budově v ulici Na Střezině a v budově Jesličky v Třebechovické ulici. Díky rekonstrukci areálu na Jihu by se měla uvolnit budova Na Střezině.

V příštím roce se rovněž počítá s dokončením rekonstrukce křižovatky Koruna a z rozpočtu se tedy dočerpá zbývající částka ve výši 51 milionů korun.

Se schválením rozpočtu měli ale někteří zastupitelé problém, píše Hradecký deník.  Více než rozpočet jim  vadil rozpočtový výhled na léta 2017-2022, který například počítá s tím, že si město vezme zhruba 350 milionový úvěr, z nějž by spolufinancovalo projekty z dotačních programů ITI. „Výrazně stoupne zadluženost města, a to se mi nelíbí. Myslím, že bychom měli spíše hledat rezervy," prohlásil Martin Hanousek. „Jestli si má město vzít větší úvěr, kde je míra zadluženosti vyšší, než v minulých letech, tak by o tom měla být vedena širší debata," souhlasil Oldřich Vlasák.

"Mně se nelíbí, že tady 25 let nebyla odvaha rekonstruovat základní uměleckou školu, postavit fotbalový stadion a opravit Velké náměstí. To jsou tak velké investice, které se nám nahromadily najednou, že ty peníze prostě musíme někde vzít," bránil se primátor Zdeněk Fink.

I přes výtky však nakonec zastupitelé návrh rozpočtu na rok 2016 a rozpočtový výhled na léta 2017-2022 schválili. Z 35 přítomných jich zvedlo ruku pro 22, sedm zastupitelů se hlasování zdrželo a šest jich bylo proti.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Pandemie zamávala s městským rozpočtem, Hradec rezervuje na dopady krize 150 milionů

Hradec Králové si podobně jako loni rezervuje na dopady koronavirové krize 150 milionů korun z výsledku hospodaření v předchozím roce. Za rok 2020 totiž hospodaření skončilo kladným saldem 229 milionů korun. Zbývajících 79 milionů korun umožní uskutečnit…
Čtěte více

Jaké budou investice Hradce příští rok? Nová hala a dům s odlehčovací službou

Rozpočet města Hradce Králové na rok 2020 je schválený. Příští rok počítají zastupitelé s investicemi za téměř 400 milionů korun. Mezi ty největší se řadí rekonstrukce městských a základních škol, stavba sportovní haly na Pouchově nebo dům s odlehčovací službou v Honkově ulici.…
Čtěte více

Stadion a lávka. Dvě největší investice pro příští rok. To jsou plány vedení Hradce

Nový fotbalový stadion a lávka přes Labe u Aldisu. To jsou dvě největší investiční akce, kterým se nové vedení radnice chce příští rok věnovat. Oba projekty už mají platná stavební povolení. Rozpočet města Hradec Králové pro rok 2019 připravuje vedení radnice jako mírně…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme