Primátor opět nezvolen, příště to chce zkusit Orgoníková

Neschopnost nebo neochota se dohodnout, osobní ambice nebo snaha o maximální prospěch pro občany Hradce Králové? Co stojí za městskou "vládní" krizí se mohou občané jen dohadovat. Hradec Králové stále nemá své vedení, další pokus o koalici zkrachoval, primátor zvolen nebyl.

Noví hradečtí zastupitelé se v úterý 14. 12. 2010 sešli už počtvrté. Ani tentokrát ale nebyli schopni dokončit své ustavující zasedání a zvolit vedení města. Zdeněk Fink, kandidát na primátora z Hradeckého demokratického klubu, nezískal většinovou podporu.
Zástupkyně ČSSD Hana Orgoníková už v pondělí 13. 12. 2010 večer podle Českého rozhlasu Hradec Králové oznámila partnerům z další rodící se koalice, že projekt torpéduje. Den před jednáním zastupitelstva se tak rozplynul už třetí pokus o sestavení většinové koalice ve městě. Jediným zvoleným představitelem Hradce Králové tak zatím zůstává Vlastimil Ondráček z ČSSD, který je jako první náměstek zároveň současným statutárním zástupcem města.
Ani dva měsíce po volbách se politici nedokázali shodnout na jakékoli koalici. Pokusy byly na středopravém základě, v duhové koalici, kdy TOP 09 přeběhla k levicovým sociálním demokratům, a naposledy v podobě spolupráce středopravých stran a ČSSD. Po pondělním odchodu ČSSD z koalice s ODS, Volbou pro město, Doma v Hradci a Hradeckým demokratickým klubem se zdá, že patová situace v Hradci nemá řešení a rozpory mezi všemi stranami navzájem jsou nepřekonatelné.
"Ta koalice je ve formátu VPM, HDK, ODS, což jsou strany, které zde byly minulé volební období a i před tím a přistupuje k nim pouze Doma v Hradci a my bychom byli těmi, kteří souhlasí s tím, co se zde dělo 8 minulých let," zdůvodnila Českému rozhlasu Hradec Králové rozhodnutí zastupitelského klubu ČSSD odejít z nové koalice Hana Orgoníková.
„Návrh koaliční smlouvy jsme připravovali zodpovědně a zohlednili jsme v ní všechny průběžné požadavky sociálních demokratů včetně personálního obsazení jednotlivých postů ve vedení města. Takto koncipovaná dohoda byla výhodná pro všechny strany, tedy i pro ČSSD,“ reagoval v tiskovém prohlášení předseda oblastní rady ODS Pavel Staněk. Podle něj koaliční smlouva počítala s tím, že se primátorem stane Zdeněk Fink z HDK, který získal od voličů nejvíce preferenčních hlasů. Vítězná ČSSD by získala čtyři členy v Radě města a dva posty náměstků. ODS, Volba pro město a Doma v Hradci by měly po jednom náměstkovi.
Zastupitelé své ustavující jednání přerušili do 28. 12. „Očekávám, že na příštím zasedání budu svým klubem nominována a zúčastním se volby na primátora,“ prohlásila v Hradeckém deníku Orgoníková.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
15.12.2010 00:32
STDM  (Nováček +1)
Neumím si představit, jak může politik dělat NAPLNO byť jen dvě funkce. To myslím obecně. V případě paní Orgoníkové si tedy neumím představit, že by se mohla plně věnovat práci poslance a zároveň primátora.
15.12.2010 22:06
Hradecan  (Nováček)
Lidi dokážou hodně,viz David Rath,ten má taky dvě funkce,nepletu-li se?

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme