Příběhy odvržených i nemocných pejsků z hradeckého útulku končí často happy endem

| autor: archiv útulku

Pravděpodobně při autonehodě zraněného křížence pitbula někdo uvázal nedaleko psího útulku v Hradci. Zkrátka - operace by stála moc peněz a tak se útulku postarej. Podobných příběhů už znají jeho pracovníci nepočítaně. Letošní rok byl pro útulek mimořádný. Přísun osiřelých zvířat byl tak velký, že od února přestal útulek fungovat jako psí hotel, protože měl kapacitu naplněnou beze zbytku.

 

Domov našla i třináctiletá labradorka Gora

Do malšovického útulku pro psy stojícího na kraji lesa nedaleko lesního hřbitova se dostávají zvířata, která buď přišla o pána, zaběhla se, nebo o ně jejich pán už nestojí. Mnohdy neveselé příběhy se naštěstí často mění v happy end. Největší zájem je o mladé a menší psy, ale najdou se i výjimky, které potěší. Například letos měli v útulku velkou radost z toho, že nový domov získala třináctiletá fenka labradora Gora. Ta se do útulku dostala po smrti majitele v květnu roku 2014, přičemž trpěla silnou nadváhou a časem ještě přišla kvůli nádoru o prst. „Moc nás potěšilo, že si i takto starého psa někdo vzal a v novém domově, kde je od srpna, se má dobře. Jsme s majitelem v kontaktu a poslal nám i fotografii Gory. Je na ní vidět, jak fence září oči,“ popsala jeden z příběhů vedoucí útulku Lenka Lacinová.

Množí se však případy, kdy někdo přivede psa do míst blízko útulku, kde ho přiváže a spoléhá na to, že útulek se o psa, často nemocného, jehož operace by přišla na mnoho peněz, postará. Letos evidují devět případů psů nalezených poblíž, přičemž většinou šlo právě o úmysl. ,„Například v únoru byl poblíž restaurace Zděná bouda nalezen přivázaný kříženec pitbula Johny očividně po autonehodě. Měl zlomenou nohu a byl celý odřený. Jeho operace stála patnáct tisíc korun, ale teď je z něj opět krásný dvouletý pes s velkou šancí na adopci. Kdybychom se o něj nepostarali, tak by tady už nebyl,“ doplnila další příběh Lenka Lacinová.

Od začátku letošního roku prošlo útulkem 242 psů, které v ulicích odchytila městská policie nebo je sem přivezli nálezci. Do adopce se jich dostala stovka. Kapacita byla začátkem roku naplněna, musel být dokonce uzavřen psí hotel, který útulek provozuje. Do 4. července si však lidé vzali tolik pejsků, že se ji podařilo a psí hotel mohl být opět otevřen. Stihl se tak uspokojit zájem veřejnosti o penzionování psů v době největšího náporu, tedy o dovolených. Od začátku roku v hotelu našlo dočasný azyl s veškerým servisem 61 psů.

Venčení někdy vede i k adopci

Velký zájem je také o dobrovolné venčení psů z útulku. Například o víkendech sem kvůli tomu chodí v průměru pětadvacet lidí denně. Někdy se dokonce stane, že si venčitel oblíbí svého svěřence natolik, že ho nakonec adoptuje. „Nejdříve je nutná vstupní konzultace, kdy zjišťujeme například podmínky chovu, pokud někdo bydlí v podnájmu, požadujeme i souhlas majitele bytu,“ upozorňuje na některé podmínky Lenka Lacinová.

Den otevřených dveří

Tradiční víkend otevřených dveří, kdy může veřejnost navštívit útulek a pejskům něco přinést, se koná 10. a 11. prosince. V útulku je nyní 38 psů.

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme