Přestavba Vertexu na knihovnu začala

V bývalé továrně Vertex začala dlouho plánovaná rekonstrukce. Ta změní výrobní areál na moderní knihovnu podle projektu architekta Davida Vávry. Místo bavlny a skelných vláken jsou teď v budovách dělníci, kteří je kompletně vyklidí a vyčistí.

Z bývalého Vertexu zbudou jen holé zdi. Pak budou práce pokračovat. Výsledkem by do poloviny roku 2012 měla být nová městská knihovna, hudební knihovna i odpočinková zóna a čítárna. "Kromě knihovny tam budou přednáškové a konferenční sály, kavárna a zvuková knihovna pro nevidomé," přiblížil Mladé frontě Dnes vedoucí investičního odboru na královéhradeckém magistrátu Valentýn Avramov.
"Je to vlastně úkol, kdy máte vnější plášť a pro interiér hledáte novou funkci. A někoho napadlo tento jednoduchý skeletový systém z počátku minulého století, který má ušlechtilé proporce, přestavět na knihovnu," řekl MF Dnes ke svému projektu architekt Vávra. "Pro veřejnou budovu je velice vhodné, když se pracuje s velkým prostorem. Dole jsou sklady, kde není příliš světla, ale nahoře jsou přehledné čítárny v takřka neděleném prostoru," dodal Vávra.
Odvážný projekt by měl rohy budovy přeměnit do podoby knižního hřbetu a střechu na velrybu tvořenou popínavými rostlinami a vodotryskem. Dětská část knihovny by zase díky nábytku měla vypadat jako ze stavebnice Merkur. "Bude to svět fantazie a dětství. Řada lidí si totiž svůj strojní a prostorový um spojila právě s touto stavebnicí," vysvětlil Mladé frontě Dnes David Vávra.
Otevření nové knihovny, která na rekonstrukci počítá s investicí zhruba 150 mil. Kč, naopak uzavře některé současné pobočky. Podle MF Dnes se kromě hlavní budovy na starém městě přestěhuje i hudební a zvuková knihovna, zruší se i pobočka nedaleko terminálu hromadné dopravy a knihovny ve Veverkově ulici a na Eliščině nábřeží. Komfort pro klienty i rychlost odbavení by se přitom měly zvýšit, větší bude i výběr. "Například v oddělení pro dospělé bude 60 tisíc svazků, v současné době je volně k dispozici jen něco přes tři a půl tisíce knih. V dětském oddělení pak čtenáři na policích najdou na 29 tisíc knih, v informačním centru deset tisíc. Fond hudební knihovny bude k dispozici prakticky celý," slíbila Mladé frontě Dnes ředitelka hradecké městské knihovny Lenka Václavíková.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme