Přestavba Vertexu má začít do voleb

Ještě před komunálními volbami by měla v Hradci Králové začít přestavba bývalého areálu továrny Vertex ve Wonkově ulici. V jejím interiéru chce mít město moderní knihovnu, která zde zpřístupní většinu svých depozitářů.

Rekonstrukce výrobních prostor má stát 260 milionů korun, z toho 80 % půjde z evropských fondů. Práce by měly trvat rok. Kontrolovat je podle radnice má architekt a herec David Vávra, který je také autorem původní architektonické studie přestavby. „Pokud všechno půjde hladce, tak bychom mohli mít všechna povolení v polovině příštího roku. Vybereme firmu a můžeme začít,“ řekl Hradeckému deníku náměstek hradeckého primátora Josef Malíř.
Přípravu prací podle deníku oddálilo chybné výběrové řízení na dodavatele projektové dokumentace. Kvůli malému počtu hodnoticích kritérií ho nakonec museli radní zrušit. „Do opakované soutěže se přihlásilo celkem šest firem. Zvítězila společnost, která byla shodou okolností díky nízké ceně favoritem i při prvním tendru,“ sdělil Deníku mluvčí magistrátu Václav Svoboda.
Město chce, aby dohled nad samotnou přestavbou měl architekt David Vávra. Ten je autorem původní studie a během prací by měl sledovat rekonstrukci vnějšku budovy i vnitřních prostor. Interiér má Hradečanům nabídnout multifunkční zařízení, obsahovat má oddělení pro nevidomé, internetovou kavárnu nebo přednáškový sál, prostory zde najde také hudební knihovna. Dětské oddělení má připomínat stavebnici Merkur, terasu na střeše budovy by zase měly ozdobit keře ve tvaru velryby a obří maketa knihy.
Nové a větší prostory mají pojmout většinu knižního fondu. Podle náměstka Malíže by se sem mělo přesunout až 80 procent knih. „Ušetří se tak zaměstnanci a náklady na cesty do skladů knih. Uvolněné domy město buď prodá, nebo pronajme. Poloha knihovny, která bude trochu stranou centra, by neměla ovlivnit počet zákazníků,“ dodal pro Hradecký deník náměstek primátora Josef Malíř.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme